Završeno svjedočenje bivšeg dužnosnika UN-a na suđenju Miloševiću

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom, u dokaznom postupku za ratne zločine u Hrvatskoj, u utorak je završeno svjedočenje nekadašnjeg visokog dužnosnika UNPROFOR-a Charlesa Kirudje.

Trećeg dana svjedočenja Charlesa Kirudje - bivšeg civilnog koorinatora u UNPA sektoru Sjever, sa sjedištu u Topuskom i kasnije posebnog predstavnika šefa misije UN-a zaduženog za kontakte s vlastima u Beogradu - svjedoka je protuispitivao Milošević.

Milošević je svjedoku pročitao odabrane izvatke iz niza različitih dokumenata iz razdoblja njegovog rada u UNPROFOR-u, od izvješća glavnog tajnika UN-a Vijeću sigurnosti, preko njegovih vlastitih izvješća pretpostavljenima do novinskih napisa, nastojeći dobiti njegovu potvrdu istinitosti tih navoda.

Odabir tih izvadaka smjerao je uobičajenom relativiziranju odgovornosti za zločine srpske strane i ukazivanju na postojanje podjednake krivnje svih strana u sukobu.

Tako je Milošević, primjerice, navodio izvješća o prisustvu Hrvatske vojske na teritoriju BiH, o povlačenju JNA iz BiH, zatvaranju granica SRJ prema RS i tzv. RSK, ubojstvu vojnika JNA prilikom povlačenje iz Sarajeva, muslimanskim napadima na Sarajevo, poštivanju Vanceova plana od SRJ i slično, no svjedok Kirudja gotovo ništa od navednoga nije potvrdio, a niz iznesenih konstrukcija je opovrgnuo.

Predsjedavajući, sudac Richard May, opetovano je upozoravao Miloševića da gubi vrijeme za ispitivanje, postavlja irelevantna pitanja i svjedoku čita iz dokumenata ne dajući mu ih na uvid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Vidim da je ovdje relevantnost popularna riječ´, uzvratio je Milošević.

Tek se u manjem dijelu protuispitivanja Milošević orijentirao na pobijanje Kirudjina svjedočenja.

Tako je ustvrdio da je srpsko oduzimanje oružja iz skladišta UN-a 1992. uslijedilo kao spontana reakcija na akcije HV na Miljevačkom platou i kod Maslenice. Dužnosnik UNPROFOR-a je rekao da se radilo o simultanom oduzimanju oružja u sve četiri UNPA zone i o pretjeranoj reakciji na udaljeni incident, koji je UN mogao riješiti svojim mehanizmima za održavanje primirja.

Kirudja je odbio potvrditi i Miloševićevu tezu o pravu hrvatskih Srba na samobranu u toj prilici, proisteklu iz Povelje UN-a.

Na tvrdnje o desecima tisuća srpskih izbjeglica ih BiH u UNPA sektoru Sjever, dužnosnik UN-a je rekao da su se oni uselili u kuće prognanih Hrvata uz veliku pomoć lokalnih vlasti i da nikada nisu tražili pomoć UNHCR-a.

Milošević je na kraju pročitao i fax-poruku koju mu je uputio Mile Bosnić, gradonačelnik Slunja ´91-93., u kojoj se govori o navodnim ubojstvima i otmicama Srba u tom kraju, no Kirudja je posumnjao u vjerodostojnost iznesenog, rekavši da se sjeća Bosnića kao osobe koja je zaštitila pet Hrvata protjeranih iz Korenice i osobe koja je bila zabrinuta zbog onog što čini Milan Martić u Kninu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara