Završio očevid, objavljeni detalji požara u psihijatrijskoj bolnici Lopača

Završio očevid, objavljeni detalji požara u psihijatrijskoj bolnici Lopača
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

OČEVIDOM na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača isključen je tehnički uzrok požara, a identitet, kao i uzrok smrti osobe koja je poginula u požaru, bit će utvrđen obdukcijom, izjavila je glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Ankica Kolić.

Kolić je, nakon očevida koji je završen u subotu oko 12 sati, kazala da su u požaru najviše oštećeni prvi i drugi kat bolnice, da su krovište i ostali dijelovi manje oštećeni te da će nastala materijalna šteta biti utvrđena naknadno. Sva prikupljena saznanja u vezi s požarom bit će predana mjerodavnim tijelima, dodala je .

Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača buknuo je jučer oko 16 sati. Gasilo ga je 50-ak vatrogasaca, a iste večeri je lokaliziran.

Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka jučer je u tu bolnicu iz Lopače prevezeno 15-ak ozlijeđenih osoba, od kojih je veći dio pregledan na hitnom traktu i pušten. Jedna osoba zadobila je opekline i nalazi se u Odjelu intenzivnog liječenja, a na pulmološkom odjelu su četiri ozlijeđene osobe. Iz riječke bolnice navode da će tijekom subote u Psihijatrijsku bolnicu Rab, koju je za smještaj bolesnika iz Lopače na raspolaganje stavila Primorsko-goranska županija, biti upućeno šest bolesnika Psihijatrijske bolnice Lopača, koji su privremeno smješteni na psihijatrijskom odjelu riječke bolnice.  

U bolnici je bilo 114 ljudi

Iz Psihijatrijske bolnice Lopača su istaknuli da su svi bolesnici evakuirani i zbrinuti. U bolnici je bilo smješteno ukupno 114 ljudi: 94 bolesnika i još 20 korisnika smještaja u toj bolnici. Nakon evakuacije 80-ero ih je smješteno u bolničkim paviljonima u Lopači, koji nisu zahvaćeni požarom, 31 osoba je smještena na nekoliko odjela riječke bolnice, dok ih je nekolicina od ranije na privremenom otpustu kućama. 

Po riječima pomoćnika ravnatelja Psihijatrijske bolnice Lopača, Marinka Cvitkušića, 80-ak bolesnika, koji su nakon evakuacije smješteni u neopožarene paviljone, ostat će u bolnici u Lopači i za sada se ne planira njihovo preseljenje. Dodao je da bolesnici u tim objektima imaju sve potrebne uvjete i da sve bolničke službe rade.

Po njegovim riječima od 31 osobe koja je nakon evakuacije smještena u riječki KBC,dio je hospitaliziran radi zadobivenih ozljeda, dok je više od 20 bolesnika, koji nisu ozlijeđeni, smješteno na psihijatrijski odjel riječke bolnice.

Te smo bolesnike uputili u riječku bolnicu, a ona odlučuje o daljnjem upućivanju bolesnika na Rab, rekao je, dodavši da će se, uz to, neki od tih bolesnika vratiti u Lopaču, a neki će moguće biti pušteni kućama.   

Psihijatrijska Bolnica Lopača je specijalna bolnica čiji je osnivač Grad Rijeka. Smještena je u riječkom zaleđu, a namijenjena je za liječenje duševnih bolesti i poremećaja te rehabilitaciju oboljelih. Psihijatrijska djelatnost u njoj se provodi od 1967. kada se u tadašnji Zavod za socijalno zdravstvenu zaštitu počinju primati prvi psihički bolesnici iz cijele Hrvatske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara