Završio trodnevni skup spelologa Hrvatske "Ozalj 2004."

TRODNEVNI skup speleologa Hrvatske "Ozalj 2004" koji je okupio 220 speleologa iz četiri zemlje, završio je danas s radom.

Speleolozi iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine kroz više od 25 predavanja predstavili su jednogodišnji rad svojih speleoloških društava i razmijenili iskustva iz kojih se vidi da su i dobre strane i problemi svima slični, kazao je predstavnik organizatora Neven Bočić.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanje pokazali su film o svojoj vježbi spašavanja iz najdužeg špiljskog sustava u Hrvatskoj, Đulina ponora - Medvedice kod Ogulina. Mjesto za transport unesrećenog odabrano je u najudaljenijem dijelu i cijela akcija trajala je neprekidno 23 sata, a u njoj je sudjelovalo 56 spašavatelja.

Bila je to samofincirajuća vježba dobrovoljne udruge Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji će se položaj sustavno riješiti donošenjem zakona koji se nalazi u saborskoj proceduri, kazala je voditeljica akcije Ana Bakšić.

Član vodstva slovenske službe spašavanja pokazao je način rada i organizacije slovenske službe koja je po ocjenama sudionika dobro organizirana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Speleolozi su jedina vrsta spasitelja koja može nastupiti u svim uvjetima, u kojima su vatrogasci i policajci nemoćni i važan je njezin dobar ustroj i rad, kazao je član vodstva Špiljske službe spašavanja Slovenskog špiljskog saveza Aleš Stražar.

Znanstvenik dr. Mladen Garašić je predstavio djelomične rezultate istraživanja kaverni, speleoloških objekata bez izravne veze s površinom zemlje, koji su otkriveni na trasama autocesta u tunelima i vijaduktima u Hrvatskoj.

Ukupno je posljednjih desetak godina otkriveno 753 kaverne, od kojih je velika većina vertikalnih. U prosjeku su veće od speleoloških objekata koji imaju ulaz s površine, kazao je. "Neke su zaista predivne: nažalost prije nas nitko ih nije vidio, niti će više itko jer su sanacijom ponovo zatvorene", kazao je Garašić.

Organizator dogodine planira pozvati i predstavnike uprave koje se bave pitanjima krša te tako proširiti pitanja kojima se bavi skup speleologa.

Peti skup speleologa organizirali su Speleološko društvo Karlovac, Hrvatski speleološki savez i Komisija za spelologiju Hrvatskog planinarskog društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara