Završna izjava čelnika euro-azijskog summita

Čelnici euroazijskog summita objavili su u subotu u Hanoiu završnu izjavu o različitim temama, od sigurnosti do gospodarske suradnje i pozvali novu članicu Myanmar da počne s političkim reformama.

Vezano za Sjevernu Koreju, čelnici su izrazili snažnu potporu denuklearizaciji korejskog poluotoka kroz multilateralne mirovne pregovore.

Potvrdili su predanost otvorenoj i fer međunarodnoj trgovini u okviru Svjetske trgovinske organizacije i zauzeli se za jačanje trgovine i investicija između Europe i Azije.

Euroazijiski političari snažno su poduprli borbu protiv međunarodnog terorizma, ali prema principima zacrtanim u Povelji UN-a.

Sa summita je poslana poruka i o potrebi koordiniranog djelovanja na zaštiti okoliša i na spriječavanju međunarodnog kriminala.

Završnog dana summita Europska unija zaključila je pregovore s Vijetnamom o njegovu ulasku u WTO, čime je nestala glavna prepreka ulasku te države u WTO do 2005. godine.

Iako je riječ o velikom uspjehu, Vijetnam tek očekuju bilateralni pregovori sa svakom od 147 članica Svjetske trgovinske organizacije.

(Hina) xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara