Zbog brutalnosti hrvatskog MUP-a Česi ovog ljeta na Jadran šalju svoju policiju

ČETRNAEST čeških policajaca dolaze u Hrvatsku ovog ljeta kako bi pomogli hrvatskim policajcima u ophođenju sa češkim turistima, potvrdila je danas glasnogovornica policije u Češkoj Dagmar Bednarcikova, navodeći slučaj iz rujna 2007. godine kada je policija u Poreču primijenila fizičku silu nad dvije Čehinje.

"Češki policajci trebali bi spriječiti konflikte naših sunarodnjaka, kako što je onaj kada su se dvije žene, prošle godine u rujnu, sukobile s hrvatskim policajcima. Taj sukob eskalirao je u oštru diplomatsku prepisku", istaknula je kraju Bednacikova.

"Aktivan otpor"

Podsjetimo, riječ je o incidentu kada je hrvatska policija u rujnu prošle godine zbog prebrze vožnje zaustavila automobil dviju Čehinja i naložila im da iziđu iz vozila. Prema verziji hrvatske policije davale su aktivan otpor, pa je policija bila primorana uporabiti sredstva prisile, snagom i lisicama.

Čehinje pak  tvrde kako im je policija stavila lisice i natjerala ih da legnu na tlo nakon čega su ih tukli kako bi im oduzeli mobitele. O tom slučaju raspravljao je čak i odbor za vanjske odnose donjeg doma češkog parlamenta nezadovoljan istragom oko slučaja Čehinja. Odbor je smatrao kako se Hrvatska nije dovoljno ispričala Češkoj za zlostavljanje dvije češke državljanke, niti je kaznila policajce koji su bili upleteni u incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

677 tisuća Čeha bilo na Jadranu prošlog ljeta

Takvi incidenti ne bi se više trebali ponoviti, nadaju se u Češkoj, a to bi ubuduće trebali spriječiti upravo češki policajci. Bednacikova je dodala kako će policajci služiti od 30. lipnja do 1. rujna, a bit će raspoređeni na mjesta koja su najčešće odredište turista iz Češke.

Glasnogovornica je danas češkim medijima u Pragu rekla i kako je prošle godine zabilježeno 677 tisuća posjeta čeških turista na Jadranu, a odlazak 14 policajaca realizacija je dogovora iz veljače ove godine između premijera Iva Sanadera i Mireka Topolaneka.

I.Ć.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara