Zbog Hong Konga Kina smijenila najvišeg dužnosnika dosad

Zbog Hong Konga Kina smijenila najvišeg dužnosnika dosad
Foto: EPA

KINA je smijenila šefa ureda za pitanja Hong Konga čime je on postao najviši dužnosnik koji je izgubio posao nakon prosvjeda na tom poluautonomnom teritoriju pod kontrolom Kine.

Kina je u četvrtak objavila da će Zhang Xiaoming biti smijenjen s mjesta direktora ureda za Hong Kong i Macao, a zamijenit će ga Xia Baolong, 67-godišnji potpredsjednik Kineske narodne političke savjetodavne konferencije.

U Hong Kongu više od sedam mjeseci traju prosvjedi zbog donesenog pa potom ipak povučenog zakona o izručenju koji je trebao omogućiti da se osumnjičene osobe u Hong Kongu šalju na suđenje u kontinentalnu Kinu.

Prije Zhanga, Peking je u siječnju smijenio i čelnika hongkonškog ureda za vezu.

Xia Baolong je bio zamjenik kineskog predsjednika Xi Jinpinga kada je on bio tajnik Komunističke partije za pokrajinu Zhejiang od 2003. do 2007.

"Xi sada prvi put ima svog štićenika za Hong Kong", rekao je Jean-Pierre Cabestan, profesor političkih znanosti na hongkonškom baptističkom sveučilištu. On ocjenjuje da će time Hong Kong biti stavljen pod dodatni politički pritisak.

"Xia nije umjereni političar, već se pokazao kao revni sluga Xi Jinpinga. Možemo očekivati da će se to i nastaviti", dodao je Cabestan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara