Zbog izložbe za zaštitu životinja "Holokaust u vašem tanjuru", Udruga za vjersku slobodu prosvjeduje zbog blaćenja žrtava Holokausta

MEĐUNARODNA organizacija za zaštitu životinja "Peta" danas je na središnjem zagrebačkom trgu postavila izložbu "Holokaust na vašem tanjuru", protiv čega je oštar prosvjed uputila Udruga za vjersku slobodu, smatrajući da se time degradiraju i blate žrtve Holokausta.degradiraju i blate žrtve Holokausta. L

Instalacija koja je u 11 sati otvorena na Trgu bana Jelačića sastavljena je od osam panoa, veličine šest četvornih metara, koji usporedno s fotografijama životinjskih farmi i klaonica prikazuju prizore iz nacističkih koncentracijskih logora.

Na taj način, kako se ističe u priopćenju organizatora akcije "najbolje se vizualno dočarava" misao židovskog pisca i nobelovca Isaaca Bashevisa Singera, koji je napisao - u svom odnosu prema životinjama, svi ljudi su nacisti.

Organizatori dodaju kako ovom akcijom žele potaknuti ljude da uvide kako suvremeno društvo "zlostavlja životinje" i "opravdava njihovo klanje". Na isti je način, smatraju, nacistički režim žrtve koncentracijskih logora prikazivao kao ljude koji žive život nedostojan življenja.

Izložba je 18. ožujka u Stuttgartu započela svoju europsku turneju, a prije svršetka 8. travnja u Amsterdamu, obići će Zuerich, Milano, Zagreb, Budimpeštu, Beč, Bratislavu, Prag, Varšavu, Stockholm i Copenhagen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oštro prosvjedujući protiv te izložbe Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj zatražila je hitnu akciju hrvatskog premijera kako bi se "spriječilo blaćenje žrtava Holokausta".

U interesu RH, njenog ugleda u svijetu molimo vas za hitnu intervenciju za spriječavanje blaćenja žrtava Holokausta koje su vlasti grada Zagreba odobrile ili propustom dopustile da se održava na središnjem gradskom trgu, navodi Udruga u pismu premijeru Sanaderu.

Ističući kako se izložbom degradira Holokaust i duboko vrijeđa kako same žrtve tako i najširu javnost, Udruga napominje da je kampanja za prava životinja vrijedna sama po sebi, ali da svoju borbu mora voditi vlastitim sredstvima i vjerodostojnošću, a ne trivijaliziranjem povijesnih strahota.

Od premijera traže da zaustavi "pokušaj nanošenja boli nekolicini preživjelih, kao i tisućama onih koji suosjećaju s njihovim patnjama".

Podsjećaju da su taj projekt osudile i mnoge strane organizacije poput Memorijalnog muzeja Holokausta , središnja izraelska institucija za zaštitu spomena na žrtve nacizma i fašizma Jad Vashem i Centar Simona Wiesanthala.

Udruga za vjersku slobodu osnovana je 1991., a 1997. postala je članica Međunarodne nevladine udruge za vjersku slobodu (IRLA) sa savjetodavnim statusom u UN-u, UNESCO-u i Vijeću Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara