Zbog koronavirusa ozbiljno ugrožena berba jagoda na području Vrgorca

Zbog koronavirusa ozbiljno ugrožena berba jagoda na području Vrgorca
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IAKO je sredinom travnja trebala početi berba jagoda na vrgoračkom području, zbog epidemije koronavirusa berača nema pa iz udruge "Vrgoračke jagode" upozoravaju kako je sezona jagoda ozbiljno ugrožena budući da im za branje treba 200 sezonskih radnika.

Iz udruge u subotu napominju da je jagoda radno intenzivna poljoprivredna kultura koja zahtijeva veliki broj berača odjednom, a s obzirom na situaciju oko virusa, više se ne mogu osloniti ni na radnu snagu iz susjedne BiH jer je državna granica zatvorena.

Predsjednik udruge Slobodan Dropulić izjavio je kako su pripreme za berbu jagoda ipak u tijeku, 80-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave uzgojem jagoda očekuje urod od 500 tona, no bit će ozbiljnih problema ne budu li uspjeli pronaći berače.

Dropulić je stoga pozvao da im se jave svi nezaposleni s područja Vrgorca i drugih dijelova Dalmacije, a poslali su i dopis Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu da im izda potrebne mjere sigurnosti za berbu.

U suradnji s Gradom Vrgorcem pripremaju letak kojim će propisati niz mjera za kontrolirane uvjete branja jagoda i pravila za berače.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara