Zbog koronavirusa u Istri otkazana sva javna okupljanja i manifestacije

Zbog koronavirusa u Istri otkazana sva javna okupljanja i manifestacije
Foto: Hina

ZBOG pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj Stožer civilne zaštite Istarske županije odlučio je u petak otkazati sva javna okupljanja i javne manifestacije u Istri uključujući Pulski i Motovunski filmski festival te Međunarodni jazz festival u Grožnjanu.

"Gosti i izvođači na tim manifestacijama dolaze iz zemalja visokog rizika. Ti događaji okupljaju veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance te je u takvim okolnostima teško provoditi protuepidemijske mjere", naveo je predsjednik istarskog županijskog Stožera CZ Dino Kozlevac u Odluci o otkazivanju kulturnih i zabavnih manifestacija u okolnostima epidemije covida-19 u Hrvatskoj i zemljama okruženja.

Procjenjuje da okupljanja velikog broja ljudi predstavljaju događaje visokog rizika za širenje covida-19. To može povećati broj zaraženih i oboljelih u kratkom vremenskom razdoblju te dodatno ugroziti zdravlje stanovništva Istarske županije i opteretiti zdravstveni sustav u županiji, navodi se u odluci.

"Ova se odluka upućuje Nacionalnom stožeru civilne zaštite na potvrđivanje", zaključio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Inače, nakon jučerašnjih devet, u petak je u Istri utvrđeno novih osam slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata obrađeno 164 uzorka brisa.

Sve je komentirao direktor festivala Motovun film festivala Igor Mirković.

“U trenutku kada smo odlučili održati festival, broj oboljelih u Hrvatskoj bio je na nuli, a optimizam u porastu - no i tada smo znali da moramo biti spremni na reakciju ako se trendovi promijene. Stoga je ova odluka rezultat našeg osjećaja odgovornosti za posjetitelje, stanovnike Motovuna i više od stotinu članova festivalske ekipe te nastojanja da odgovornim ponašanjem doprinesemo općem boljitku”, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Nastavlja se po planu program za djecu i mlade

Dodao je da ekipa festivala svakako želi da filmovi koje su pripremili stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmještenom iz malenog Motovuna.

Program za djecu i mlade Buzz@teen koji se od 23. do 26. srpnja održava u susjednom Buzetu nastavlja se po planu, s obzirom na to da njegov format ne uključuje popratna događanja koja su procijenjena rizičnima. Iz istog razloga i dalje se pripremaju i planirane projekcije diljem Istarske županije. Najavljeni su i programi na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac od 31. srpnja do 3. kolovoza, kao i ljetne projekcije diljem jadranske obale te opsežniji program u zagrebačkoj Laubi od 27. kolovoza do 6. rujna. Po potrebi, dio programa mogao bi biti predstavljen online.

“U konzultacijama sa stručnjacima, ekipa festivala kontinuirano traži način da pripremljeni program prikaže u okolnostima koje smanjuju rizik, prateći promjenjivu epidemiološku sliku u našoj zemlji. Ovu najtežu odluku donosimo u nadi i vjeri da će ova godina biti samo jedna kratka stanka u dugom životu festivala na čarobnom Brdu filmova”, zaključio je Mirković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara