Zbog mita uhićeni Gucić, Romić i dva sudska vještaka

Zbog mita uhićeni Gucić, Romić i dva sudska vještaka
ZAGREBAČKA policija danas je uhitila i istražnom sucu privela vlasnika "Grupacije Gucić" Josipa Gucića i njegovog suradnika Krstu Romića pod sumnjom da su s 25 tisuća eura podmitili dvojicu sudskih vještaka koji su također privedeni.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) priopćio je da je nakon dugotrajne kriminalističke obrade utvrđena sumnja da je Gucić od stalnog sudskog vještaka Antuna Čeovića zatražio izradu vještačkog nalaza koji bi ga izuzeo iz kaznenog progona.

Na zagrebačkom Županijskom sudu se, naime, protiv Gucića, njegova sina Zvonimira i Romića vodi istraga zbog sumnje da su, uz pomoć trojice direktora Gucićevih poduzeća, zlouporabama u gospodarskom poslovanju oštetili tvrtku NIK za više od 194 milijuna kuna.

Vještak Čeović je, tvrde u USKOK-u, pristao na Gucićev zahtjev te je zajedno sa svojim pomoćnikom Vinkom Vuletićem sačinio lažni vještački nalaz, a potom su takav nalaz napravili i za Romića.

Vještaci su se s Gucićem dogovorili da im za lažni nalaz isplati 50 tisuća eura, a on im je do uhićenja platio 25 tisuća eura, dok je ostatak dogovorenog iznosa trebao predati nakon što vještaci takav nalaz obrane pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vještaci su, kažu u USKOK-u, imali isti dogovor i s Romićem, ali uz dogovorenu naknadu od pet tisuća eura, a Romić im je isplatio tri tisuće.

Nakon dugotrajne kriminalističke obrade, u kojoj su korištene i metode tajnog praćenja i nadzora, zagrebačka policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznene prijave zbog primanja i davanja mita, sprječavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

Kako se protiv Gucića vodi veći broj kaznenih postupaka, u kojima se provodi niz knjigovodstvenih vještačenja, a osumnjičeni vještaci nezakonitim vještačenjima onemogućuju zakonito vođenje postupaka, USKOK je predložio pritvaranje Gucića, zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Pritvor je predložen i za ostalu trojicu osumnjičenika, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je četvorici osumnjičenih istražni sudac odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru, te da su, u nazočnosti branitelja, odbacili sve optužbe.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara