Zbog nepružanja pomoći 11-godišnjoj djevojčici uhićene liječnica i medicinska sestra

PROTIV medicinske sestre N.T. i liječnice D.P. podnijeta je kaznena prijava zbog sumnje da su počinile teško kazneno djelo nepružanja medicinske pomoći 11-godišnjoj djevojčici Teni Šurini, što je za posljedicu imalo smrt djevojčice. Osumnjičene su danas uhićene i privedene istražnom sucu Županijskog suda u Koprivnici.

U prioćenju PU koprivničko-križevačke stoji da su medicinska sestra i liječnica počinile teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi (čl. 243 Kazenog zakona). Osnovano se sumnja da tijekom noći 27. listopada nisu postupile kako nalažu pravila struke.

Tena je bolovala od astme, a navedenog dana je dobila teške napade pa je njena majka Mirjana, nakon što joj nije uspjela pomoći inhalatorom, zvala Hitnu pomoć. Kako je uvidjela da se dijete guši, medicinsku sestru koja radi kao dispečer je pitala mogu li doći barem na pola puta, no dežurna sestra na to nije pristala.

Kada su stigli u bolnicu, prema pričanju majke, dežurna liječnica je primjereno reagirala, ali boce s kisikom nisu bile spremne pa je dugo potrajalo dok su iz druge prostorije donijeli druge i montirali ih.

Otkako se prije tri godine učenica petog razreda  Osnovne škole u Svetom Ivanu Žabnom s obitelji doselila iz Australije, dvadesetak puta je bila na Hitnoj. Tenu je na Hitnu uglavnom vozila majka, a već nekoliko se puta dogodilo da su djelatnici Hitne odibli poslati bolnička kola po djevojčicu.

Jučer je stručno povjerenstvo koprivničke Hitne pomoći zaključilo da za Teninu smrt nije kriva pogreška u radu. Predsjednica povjerenstva dr. Marija Krajina, izjavila je da se točan uzrok smrti djevojčice nikada neće saznati jer obitelj nije pristala na obdukciju, a tijelo je kremirano. Tako je slučaj, s medicinske strane, završio na pretpostavci da je Tena umrla zbog neke vrste gušenja.

Medicinsku sestru N.T. koja se javila na pozive Tenine majke i koja je ocijenila da slučaj nije dovoljno bitan da bi se na teren poslala kola Hitne pomoći, povjerenstvo ne smatra krivom zbog površnosti. Odgovorna je zbog toga što se nije konzultirala s dežurnom liječnicom, što je proceduralna pogreška s teškim posljedicama.

Olakotna okolnost je to što je Tenina majka mnogo puta prije toga zvala Hitnu pomoć, pa Stručno povjerenstvo smatra da se taj poziv ni po čemu nije mogao razlikovati od prethodnih.

(Foto: Jutarnji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara