Zbog nestanka struje umrla Amerikanka zatvorena u "željezna pluća"

GOTOVO 60 godina Dianne Odell je živjela u preko dva metra dugoj cijevi koja joj je omogućavala  "normalno" disanje. Takav način života ipak nije uništio njen duh.

Tako je iz svoje cijevi, koja je predstavljala ujedno i željezna pluća, maturirala te se upisala na fakultet, ali i napisala knjigu za djecu o zvijezdi padalici po imenu Blinky.

Odell je još 1994. godine otkrila da je  "zadovoljna svojim životom, koji je ispunjen obiteljskom ljubavlju i vjerom" te zaključila kako "život može biti dobar ili loš, sve ovisi o tome kakvim ga sam napraviš".

Nestanak struje i onesposobljen generator doveli do smrti

No, jučer je u 61. godini preminula, kada je došlo do nestanka struje u cijevi u kojoj je živjela te je na taj način pumpa prestala upuhivati zrak u njena pluća.

Članovi obitelji nisu uspjeli osposobiti generator za hitne slučajeve, kada je došlo do nestanka struje na njihovom imanju blizu američkog grada Jacksona.

Odell, koja je oboljela od dječje paralize kada je imala tri godine, živjela je sa svojim roditeljima, dok je kuća bila opremljena pomoćnim generatorom koji je automatski trebao krenuti s radom nakon nestanka struje, međutim, iz nepoznatog razloga to se nije dogodilo.

"Više nije imala snage za dalje"

Jedan od članova obitelji je izjavio da su pokušali sve što je bilo u njihovoj moći, ali ipak je nisu uspjeli navesti na disanje te dodaje kako je" Diana inače posljednjih nekoliko mjeseci postajala sve slabija i slabija i nije imala snage za nastaviti dalje."

Inače, željezna pluća, uz koja je bila prikovana, slična su onima koja su se koristila za vrijeme epidemije dječje paralize u SAD-u 50-tih godina prošlog stoljeća.

U toj valjkastoj komori, koju nikako nije mogla napustiti, Odell je bila zatvorena sve do vrata, dok joj je jedino glava bila na otvorenom, a do očnog je kontakta s osobama dolazila pomoću ogledala.

A.P.
Foto : Jackson Sun

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara