Zbog otkazivanja narudžbi cjepiva, Imunološki zavod dužan Novartisu 6 milijuna eura

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NAKON što je, zbog slaboga interesa za cijepljenje protiv svinjske gripe, Imunološki zavod otkazao naručene doze cjepiva, na naplatu će mu stići penali. Imunološki zavod je otkazao kupnju gotovo tri od ukupno 4,5 milijuna doza Novartisova cjepiva protiv pandemijske gripe, na što su se zbog lošeg odaziva odlučile i hrvatske vlasti, a srpske već najavljuju.

Imunološki zavod, kao Novartisov distributer za regiju bio je zadužen za opskrbu cjepivom u Hrvatskoj i Srbiji, zbog otkazivanja će ostati bez značajnoga dijela profita ove godine. Zbog velikoga broja otkazanih doza cjepiva, Imunološki zavod će svom dobavljaču morati platiti penale koji su predviđeni ugovorom, kojega je u jesen prošle godine Imunološki zavod potpisao s Novartisom, prenosi Poslovni dnevnik.

Otkaz nabave cjepiva neće imati nikakve financijske reperkusije na državni proračun, uvjeren je ministar zdravstva Darko Milinović.

Novartis u Hrvatskoj izgubio 54 milijuna kuna

Ukupna vrijednost narudžbe od 1,5 milijuna doza cjepiva za Hrvatsku iznosila je 70 milijuna kuna, no kako se dosad cijepilo tek desetak tisuća građana, uslijedila je odluka da se otkaže kupnja 1,16 milijun doza. Novartis bi time samo na Hrvatskoj trebao izgubiti 54 milijuna kuna te još barem desetak milijuna eura u Srbiji, čija je vlada iz istih razloga kao i hrvatska pred odlukom da otkaže polovinu od tri milijuna doza cjepiva.

Prema informacijama koje prenosi Poslovni dnevnik, Zavod stoga zbog odustajanja Novartisu samo za hrvatsko tržište duguje oko šest milijuna eura, a s obzirom da ta tvrtka već posluje s gubitkom teško je vjerovati da će Novartis moći naplatiti svoje penale. Nade Novartisu nije ulio ni ministar Milinović koji je odbacio mogućnost da će država pomoći Imunološkome zavodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara