ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Zbog otkrića Indexa proširena istraga protiv Kuščevića, USKOK istražuje i šogora

Zbog otkrića Indexa proširena istraga protiv Kuščevića, USKOK istražuje i šogora
Foto: Index

DRŽAVNO odvjetništvo od sabora traži novo skidanje imuniteta bivšem ministru graditeljstva Lovri Kuščeviću..

U zahtjevu za proširenjem istrage uz Kuščevića sumnjiče se njegova supruga Zorana Kuščević, Ivica Žuvić kao pomagač te splitski poduzetnik Ante Marinović.

USKOK otkrio mito u slučaju s kućom koju je otkrio Index, a koja formalno glasi na Kuščevićevog šogora

Marinović je, javlja Jutarnji list, obuhvaćen u istrazi USKOK-a kao davatelj mita u slučaju kuće, odnosno parcele u uvali Grška nedaleko od Milne na otoku Braču. Riječ je o priči koju je otkrio Index. Objavili smo fotografije Kuščevića koji se odmara u kući koju je prenamijenio iz štale te smo postavili pitanje je li Kuščević stvarni ili prikriveni vlasnik te nekretnine, koja je formalno glasila na njegova šogora Žuvića.

Protiv Kuščevića je USKOK prvu istragu otvorio lani pod sumnjom da je kao načelnik Općine Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ovog stana.

Sada je USKOK očigledno prikupio određene dokaze na temelju kojih je došao do zaključka da postoji osnovana sumnja da je stvarni vlasnik te nekretnine Lovro Kuščević te da ju je dobio kao mito od šefa splitske tvrtke Export-grof d.o.o. Ante Marinovića.

Index otkrio da je Kuščević dobio četiri parcele identičnim presudama sutkinje Ivane Domić

Podsjetimo, Index je, osim štale koju je Kuščević pomoću svoje načelničke funkcije pretvorio u kuću, a čiji je formalni vlasnik njegov šogor, otkrio da je četiri vrijedne parcele dobio odlukom sutkinje Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine. Upravo bi s tim slučajem moglo biti povezano najnovije proširenje istrage. 

Podsjetimo, čak četiri parcele, a među njima i dvije na kojima su mu kuće - vila i ona manja, takozvani kokošinjac - ministar Kuščević dobio je istoga dana, 13. studenoga 2003. godine, dvjema identičnim presudama Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine.

Kuščevići platili veliku parcelu manje od jednog eura po kvadratu, tu je u glavnoj ulozi bila njegova supruga

No tu nije bio kraj skupljanju zemljišta u obitelji Kuščević. U prosincu 2008. i 2009. godine, dok je Kuščević bio načelnik, njegova supruga Zorana kupila je dvije parcele za 50 tisuća kuna. Jednu, od prodavača iz Zagreba, platila je 20 tisuća kuna, dok je u drugu, kupljenu od danas pokojnog Nerežišćanina, investirala 30 tisuća kuna. U kupoprodajnim ugovorima nisu navedene površine parcela, a obje su naknadno cijepane i iz njih su nastajale nove čestice, no iz podataka dostupnih u zemljišniku i katastru može se zaključiti da se čestica kupljena od Zagrepčana u prosincu 2008. godine izvorno prostirala na 2952 metra četvorna, što znači da je plaćena minornih šest kuna po kvadratu, odnosno manje od eura.

Druga, kupljena od Nerežišćanina u siječnju 2009. godine, zauzimala je 804 četvorna metra. Dakle, da bi postala njezina vlasnica, supruga aktualnog ministra, a tada općinskog načelnika Kuščevića, platila je oko 37 kuna po kvadratu.

Zona u kojoj nije bila dopuštenja gradnja - sve do posljednje godine Kuščevićeva načelničkog mandata

Prema podacima dostupnim na stranicama Općine Nerežišća, u toj zoni nije bila dopuštena gradnja sve do 2015. Tada je, u posljednjoj godini Kuščevićeva načelničkog mandata, ona prenamijenjena u građevinsku. Lani u ožujku Zorana Kuščević od ukupno 3756 kupljenih kvadrata prodaje 1951 za čak 200 tisuća eura zagrebačkoj Gold gradnji koja tamo gradi vile s bazenima. Drugim riječima, za 102 eura po kvadratu, odnosno nekih 758 kuna po kvadratu. Evo kako nam je Kuščević SMS-om pokušao objasniti ovaj nezapamćeni skok vrijednosti: "Vrijednost zemljišta na otocima je u stalnom porastu, na dobrobit svih mještana, a tako će se vjerujem i nastaviti."

Jedan od krakova istrage usmjeren je prema priči koju je Index otkrio još u svibnju, tiče se Kuščevićevog šogora

Neslužbeno nam je potvrđeno kako je jedan od krakova istrage usmjeren prema priči koju je još u svibnju prošle godine prvi objavio i otkrio Index.

Riječ je o dodjeli POS-ovih stanova iz 2010. godine, a odluku je donosila Općina dok je načelnik bio Lovro Kuščević. Među 12 dobitnika POS-ovih stanova su bili Kuščevićev šogor Ivica Žuvić te HDZ-ov načelnik Svemir Obilinović.

Žuviću je, podsjetimo, odobrena kupnja POS-ova stana u vrijeme dok je načelnik Općine bio Kuščević, a upravo je Kuščević Žuviću bio jamac za kredit jer ovaj nije bio kreditno sposoban. U svibnju prošle godine otkrili smo da je Žuvić dvije godine poslije kupovine POS-ova stana, odnosno 2012., u bračkoj uvali Grška kupio maslinik od čak 518 kvadratnih metara i pripadajuću gospodarsku zgradu površine 75,86 kvadrata. Danas je ondje luksuzno zdanje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara