Zbog poteza koji je u Hrvatskoj uobičajen slovenski političar mora vratiti 5000€

Zbog poteza koji je u Hrvatskoj uobičajen slovenski političar mora vratiti 5000€
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NEKADAŠNJI slovenski parlamentarac morat će pravomoćnom odlukom suda svojoj bivšoj političkoj stranci platiti 5000 eura jer je na polovici mandata izašao iz nje i prešao u nezavisne zastupnike.

Zvonko Lah izabran je u parlament na izborima 2014. godine na listi Slovenske demokratske stranke (SDS), ali se s njom razišao i bio isključen. No odbio je stranci vratiti mandat, u skladu s potpisanom izjavom koju su prije izbora potpisali svi njeni kandidati, i nastavio s mandatom do kraja izbornog ciklusa 2018. godine.

Kako je objavio SDS, koji vodi bivši premijer Janez Janša, uspjeli su u tužbi protiv Laha pa je sud sada donio pravomoćnu presudu kojom mu je Lah dužan platiti 5161 euro, potrošen za njegovu promociju i predizbornu kampanju, uključivši i zatezne kamate.

Lah je međutim najavio da za sada ne misli platiti navedeni iznos i da će se žaliti Vrhovnom sudu. Ne niječe da je pred izbore potpisao izjavu da će vratiti mandat ako izađe iz stranke, ali tumači da je u ugovoru postojala i klauzula kako stranka mora ostati na svojim predizbornim obećanjima i programu, od kojega je po njegovim riječima odstupila, što ga je ponukalo da promijeni političku poziciju.

Promjena stranačkih boja nakon izbora u Sloveniji nije baš uobičajena, ali nije ni zakonski zabranjena pa se takvi slučajevi ipak događaju, ovisno o situaciji.

Najpoznatiji je slučaj bivšeg političara Cirila Pucka koji je prije skoro 30 godina, u situaciji kad su nakon izbora ljevica i desnica bila u cijelosti izjednačene po broju mandata, što je dovelo do pat-situacije i političke krize, iz konzervativnog bloka prešao na stranu liberalne ljevice i tako omogućio formiranje vlade tadašnjem mandataru Janezu Drnovšeku.

Optuživali su ga zbog političke izdaje i promjene volje birača, ali je bilo i mišljenja da je tako spriječio produljenje postizborne krize i moguću eskalaciju nestabilnosti u državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara