Zbog požara opasnog otpada u "Kemisu" prijavljeni vlasnik, direktor i radnik tvrtke

PODNOŠENJEM kaznenih prijava protiv vlasnika, direktora i radnika tvrtke "Kemis", završila je policijska obrada požara skladišta te tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku u kojem je krajem travnja izgorjelo 15-tak bačava opasnog kemijskog i tehnološkog otpada.

Zagrebačka policija danas je izvijestila da je protiv 50-godišnjeg vlasnika "Kemisa", 37-godišnjeg direktora i 30-godišnjeg radnika tvrtke podnijela kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i nepoštivanja odredaba Uredbe o uvjetima za postupanje s opasnim otpadom.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da su vlasnik i direktor bez potrebnog odobrenja Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja nepropisno uskladištili oko 100 tona otpada u neodgovarajuće skladište koje su unajmili od poduzeća Munja, kažu u policiji.

Budući je opasni kemijski otpad bio u korodiranim bačvama tekući otpad je istjecao i miješao se drugim prolivenim otpadom. U policiji nisu precizirali o kakvom se otpadu radilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan prije požara osumnjičeni radnik koji, tvrde u policiji, nije bio osposobljen za skladištara, u popodnevnim je satima pretakao emulzije iz bačve u cisternu pri čemu je došlo do prolijevanja po podu i oštećenja jedne bačve viljuškarom. U namjeri da to sanira osumnjičeni je brisao pod i tako pomiješao razne kemikalije, što je izazvalo kemijsku reakciju i požar. Vatra se potom proširila na krovnu konstrukciju i susjedno skladište poduzeća Munja.

Stručnjaci su naknadno utvrdili da prilikom požara zdravlje i život ljudi nisu bili ugroženi niti je došlo do zagađenja okoliša, a materijalna šteta se procjenjuje na oko 700 tisuća kuna.

Nakon požara Ministarstvo zaštite okoliša izvijestilo je da je tvrtka "Kemis" imala rješenje za skupljanje opasnog otpada, ali ne i za njegovo skladištenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara