Zbog požara u Portugalu proglašeno stanje uzbune, jedna osoba kritično

Zbog požara u Portugalu proglašeno stanje uzbune, jedna osoba kritično
Foto: EPA

VIŠE od tisuću vatrogasaca borilo se s požarima u središnjem Portugalu zbog kojih je evakuirano nekoliko sela. 

Zasad je ozlijeđeno 33 ljudi, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju. Portugalska civilna zaštita objavila je da je izgorjelo nekoliko kuća. 

Požari su manji u usporedbi s onim koji je istu regiju pogodio u lipnju 2017., kad je u nekoliko dana poginulo 64 ljudi i spaljeno oko 55 tisuća hektara površine.

No zbog temperatura koje su negdje dosegle 40 stupnjeva Celzija, brojne općine u okruzima Santarem i Castelo Branco, sjeveroistočno od Lisabona, proglasile su stanje uzbune. 

Civilna zaštita je ranije objavila kako je požar 90 posto pod kontrolom, no i upozorila kako preostala vatra i dalje "treba puno pozornosti" jer će se kasnije tijekom dana pojačati vjetrovi koji bi mogli raznositi plamen u vrlo suhim uvjetima. 

Španjolska će pomoći s dva zrakoplova

Prekriven eukaliptusom i borovima, središnji Portugal često pogađaju ljetni požari, a brdoviti teren ga čini posebno teškim za intervenciju vatrogasaca. 

Stanovnici i lokalne vlasti u Macau i Vili de Rei, područjima u središtu požara, tvrde kako nema dovoljno vatrogasaca i resursa za borbu protiv vatre. 

Ovčar Joaquim Ribeiro otkrio je Reutersu da u trenutku dolaska požara u njegovo selo u Macauu nije bilo vatrogasaca, zbog čega je bio primoran preseliti svoje životinje. "To je bio pakao", kazao je Ribeiro. 

Na terenu je oko tisuću vatrogasaca, a pomaže im 328 vatrogasnih vozila i 13 zrakoplova. 

"Imamo kapacitete za borbu protiv ovog požara, i na tlu i na zraku, jer je cijeli fokus na ovoj operaciji", kazao je zapovjednik civilne zaštite Pedro Nunes. 

Španjolska je objavila da će poslati dva zrakoplova da pomognu u borbi protiv te katastrofe. 

Podaci sustava Europske unije za mapiranje požara pokazuju da je tijekom vikenda izgorjelo oko 8,5 tisuća hektara. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara