Zbog prodaje TDR-a porasla likvidnost u financijskom sustavu

Zbog prodaje TDR-a porasla likvidnost u financijskom sustavu

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, monetarni agregat M1 (novčana masa) koji obuhvaća gotov novac izvan banaka, depozite ostalih bankarskih institucija i ostalih domaćih sektora kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, u studenom je iznosio 69,2 milijarde kuna. U odnosu na listopad zabilježen je blagi rast od 264 milijuna kuna (0,4 posto mjesečno), dok je na godišnjoj razini ubrzan rast monetarnog agregata M1 za 8,5 milijardi kuna odnosno 14,1 posto, navode analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pritom je pozitivan doprinos rastu novčane mase došao od povećanja depozitnog novca koji je u studenom dosegnuo razinu od 49,3 milijarde kuna (zabilježivši godišnji rast od 7,1 mlrd. kuna ili 16,9 posto) te gotovog novca izvan banaka (19,9 mlrd. kuna) koji je na godišnjoj razini viši za 1,4 mlrd. kuna (7,5 posto).

Prodaja Tvornice duhana Rovinj utjecala na povećanje likvidnosti

Najšire definirani monetarni agregat M4 (koji obuhvaća ukupna likvidna sredstva M1 uvećano za štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca) u studenom je dosegnuo razinu od 288,4 mlrd. kuna. U odnosu na listopad porastao je za 637 mil. kuna (0,2 posto) te je na godišnjoj razini zabilježio rast od preko 14,4 mlrd. kuna (5,3 posto). Pritom su štedni i oročeni kunski depoziti krajem studenog iznosili 35,5 mlrd. kuna (386 mil. kuna ili 1,1 posto manje u usporedbi s studenim 2014.), dok su devizni depoziti na godišnjoj razini porasli za 7,2 mlrd. kuna (4,3%) dosegnuvši razinu od 173,2 mlrd. kuna. Godišnji porast snažno je koreliran s transakcijom vezanom uz kupoprodaju TDR-a odnosno deponiranjem novca u hrvatske banke, navode analitičari RBA.

Obzirom da u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita gotovo 83 posto čine devizni depoziti, pad tečaja EUR/HRK odnosno jačanje kune u odnosu na euro od 0,6 posto godišnje statistički je umanjilo godišnji rast štednih i oročenih deviznih depozita iskazanih u kunama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara