Zbog razornog potresa u Grčkoj suđenje kapetanu Laptalu odgođeno do jeseni

ZBOG razornog potresa koji je pogodio grčki grad Patras u ponedjeljak, ponovno je odgođeno suđenje dubrovačkom kapetanu Krsti Laptalu. Naime, prema informacijama iz grčkih medija, zaposlenici suda ne žele ući u zgradu, koja je oštećena nakon potresa. Niti izvještaj mjerodavne službe kako je zgrada sigurna nije pomogao da osoblje uđe u zgradu pa su stoga sva suđenja odgođena, a među njima i ono za kapetana Laptala.

Suđenje kapetanu trebalo je biti nastavljeno sutra, nakon što je prije tjedan dana odgođeno zbog "umornog" suca.

Agonija dubrovačkog kapetana tako se nažalost nastavlja, a vjerojatno će sljedeće ročište biti zakazano tek za jesen. Za nesretnog pomorca ponovno se zauzela dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica koja je uputila pismo predsjedniku Mesiću u kojem ga moli da se za Laptala zauzme kod grčkog predsjednika.

11 mjeseci u pritvoru

Laptalo se već 11 mjeseci nalazi u pritvoru grčkog zatvora. Prije sedam dana, dao je izjavu kako je optimist, međutim pitanje je kako će se osjećati nakon što je sud ponovno odgodio suđenje.

Podsjetimo, Laptalo je uhićen kao zapovjednik teretnog broda "Coral Sea" još 13. srpnja prošle godine u grčkoj luci Patras, jer je u kontejnerima s bananama, koji su iskrcani s njegova broda, pronađen 51 kilogram kokaina. Takav slučaj predstavlja presedan u povijesti pomorstva. Zajedno s Laptalom u sužanjstvu se nalaze i Konstantin Metelevim i Narcis Garcija, čije su obitelji također stigle na suđenje.

Sramota za grčko pravosuđe

Prije dva mjeseca branitelji dubrovačkog kapetana tražili su puštanje uz jamčevinu, međutim grčki sud odbio je zahtjev za obranom sa slobode po četvrti put. Ukoliko dođe do osuđujuće presude, kazna za navedeno djelo je od 10 godina do doživotnog zatvora. No, obrana kapetana Laptala vjeruje kako će uz pomoć stručnjaka dokazati njegovu nevinost. Recimo na kraju i to kako je ugledni Lloyd List slučaj Laptalo ocijenio sramotnim za Grčku.

I.Ć./J.M.
Foto: laptalo.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara