Zbog SARS-a Kina zapečatila pekinšku bolnicu s 1200 kreveta

Zbog SARS-a Kina zapečatila pekinšku bolnicu s 1200 kreveta

PEKINŠKA Sveučilišna bolnica s 1200 kreveta zatvorena je u četvrtak zbog SARS-a, a policija sprečava ulazak i izlazak ljudi, saznaje Reuters od bolničkog osoblja.

Bolnica s oko 2300 zaposlenih zapečaćena je u četvrtak oko 1 ujutro po loklanom vremenu (u srijedu u 19:00 po srednjoeuropskome), objavili su.

"Nitko ne smije ni ući ni izaći", rekao je za Reuters na telefon jedan zaposlenik. "Ispred zgrade stoje policajci i osiguranje".

Zbog SARS-a WHO upozorava ljude da ne putuju u Peking i Toronto

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u srijedu putnike da izbjegavaju Peking i Toronto jer bi ondje mogli dobiti virus SARS-a i prenijeti ga u druge zemlje.

Toronto je prvo mjesto izvan Azije koje je postalo predmetom ovakve zabrane, s ciljem da se ograniči širenje bolesti, a gradske vlasti ljutito odbacuju to upozorenje kao pretjerivanje.

U Pekingu su kineske vlasti najavile da će se u četvrtak na dva tjedna zatvoriti sve državne škole, a 1,7 milijuna učenika.

Dr. David Heymann iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kaže da je novo upozorenje putnicima, u kojem se spominje i kineska pokrajina Shanxi, bilo nužno zato što su "ta područja sad snažno zahvaćena bolešću, velik je rizik lokalnoga prijenosa... a bilo je i izvoza slučajeva u druge zemlje".

Dr. Paul Gully, glavni direktor organizacije Health Canada, WHO-ovo upozorenje u vezi s Torontom smatra "pretjerivanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toronto je i dalje sigurno mjesto", kaže Gully.

No Heymann, direktor WHO-a za zarazne bolesti, kaže da Toronto nije uspio ograničiti širenje bolesti. Glavni razlog zašto je WHO ovako postupio, kaže Heymann, leži u činjenici da je nekoliko slučajeva SARS-a među zdravstvenim radnicima u jednoj drugoj zemlji prošli tjedan povezano s Torontom. Heymann nije htio reći gdje su se ti slučajevi pojavili.

Zasad nema lijeka za teški akutni respiratorni sindrom simptoma sličnih upali puća. Diljem svijeta ta je bolest ubila najmanje 250 ljudi, a zaraženo je više od četiri tisuće.

Najviše slučajeva SARS-a zabilježeno je u Aziji, osobito u Hong Kongu i Kini, a od zemalja izvan Azije Kanada je najviše stradala: sa srijedom oboljelih je bilo 140, a umrlih 16, svi u području Toronta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara