Zbog seksualnih napada na žene slovački premijer traži izvanredni summit EU-a

Zbog seksualnih napada na žene slovački premijer traži izvanredni summit EU-a

Foto: Hina

SLOVAČKI premijer Robert Fico zatražit će održavanje izvanrednog summita čelnika EU-a nakon niza napada na žene u Njemačkoj tijekom proslava Nove godine, prenosi Reuters i dodaje da je njemačka kancelarka zbog "podlih i prezira vrijednih kriminalnih djela" prema ženama zatražila odlučan odgovor.

Nakon što je i u Helsinkiju na Staru godinu zabilježen neuobičajeno veći broj seksualnih napada na žene za koje se okrivljuju migranti, većinom Iračani, i priznanja policije da se radi o "potpuno novom fenomenu" u njihovom glavnom gradu, i Švedska istražuje nekoliko kaznenih prijava za seksualno napastovanje tijekom novogodišnjih proslava. Policija u jugoistočnom švedskom gradu Kalmaru je potvrdila da istražuje najmanje osam prijava seksualnog napastovanja nad 15 djevojaka od 16 do 20 godina, a privedena su dvojica migranata rođenih 1983. i 1996. godine.

Dojave o seksualnim napadima na žene zabilježene su dan ranije i u Salzburgu te Zuerichu, a glasnogovornica policije u austrijskom gradu Valerie Hillebrand je kazala da su slučajevi o kojima se izvješćuje iz Njemačke ohrabrili žrtve i u Austriji da ih prijave.

Merkel ne skriva bijes

Njemačka policija je do sada primila više od 120 tužbi, većinom seksualne naravi, uključujući dva silovanja koja su počinili muškarci "sjevernoafričkog ili arapskog podrijetla", a žrtve su posvjedočile da su ih okružili, seksualno napali i opljačkali.

Kancelarka Merkel, jučer nije skrivala bijes zbog zločina nad ženama u Koelnu i zatražila primjereni, sveobuhvatni odgovor na tu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su podla, prezira vrijedna kriminalna djela koja Njemačka neće dopustiti", poručila je Merkel, izrazivši zabrinutost zbog mrzilačkih stavova prema ženama "u dijelovima društvenih skupina".

U posebnom policijskom izvješću za internu uporabu, koje je agencija dpa dobila na uvid, stoji da je policija u tom njemačkom gradu bila toliko zaprepaštena tako golemom ruljom muškaraca koji su na Staru godinu počinili veliki broj seksualnih delikata i krađa da se pribojavala da bi situacija mogla rezultirati "ozbiljnim ozljeđivanjem ili čak smrtnim ishodima".

"Opstanak najsposobnijih"

Nedovoljan broj policajaca i manjak opreme stvorili su ozračje "opstanka najsposobnijih" u kojem su skupine uglavnom stranih muškaraca fizički priječile policajce da pomognu ženama, stoji u tom izvješću.

Interno policijsko izvješće u velikom je proturječju s policijskim priopćenjem koje je policija u Koelnu objavila 1. siječnja, a u kojem je navela da su novogodišnja slavlja prošla "mirno".

Policija je  potvrdila da u vezi sa seksualnim napadima provodi istragu nad trenutno 16 muškaraca. Također je priopćila da istražuje moguću povezanost sa skupinom kriminalaca iz sjeverne Afrike, za koju policija zna već 18 mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara