Zbog situacije u Libanonu izbio diplomatski sukob između Njemačke i Saudijske Arabije

Zbog situacije u Libanonu izbio diplomatski sukob između Njemačke i Saudijske Arabije

Foto: FAH

SAUDIJSKA ARABIJA povukla je svog veleposlanika iz Berlina na konzultacije u Rijad te je istodobno uputila protestnu notu njemačkom veleposlaniku u Saudijskoj Arabiji zbog njemačkog stava u slučaju libanonskog premijera Sada Haririja nakon čega je njemačko ministarstvo vanjskih poslova još jednom potvrdilo stavove glede utjecaja Saudijske Arabije na Libanon.

„S obzirom na trenutnu situaciju izražavamo duboku zabrinutost za stabilnost u regiji i pozivamo sve strane na smanjenje napetosti. Istodobno smatramo da je moguće i samo po sebi razumljivo da s partnerima otvoreno govorimo o ovim problemima“, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova od subote.

Saudijska Arabija je prije toga povukla svog veleposlanika iz Berlina i uputila protestnu notu njemačkom veleposlaniku u Rijadu zbog toga što je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u razgovoru s libanonskim ministrom vanjskih poslova Gebranom Bassilom u četvrtak u Berlinu kritizirao ulogu Saudijske Arabije u događajima na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
„Kao prvo, iz Europe mora doći jasna zajednička poruka da se avanturizam koji se posljednjih mjeseci širi regijom više neće šutke trpjeti. Ovaj avanturizam je sad dosegao vrhunac u načinu na koji se odnosi prema Libanonu i načinu na koji se igra s vatrom“, rekao je Gabriel nakon susreta s Bassilom.

Zabrinuta Njemačka
 
Njemačka je izrazila zabrinutost sigurnosnom situacijom u Libanonu nakon ostavke premijera Haririja koji se trenutno nalazi u Francuskoj, nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima neko vrijeme proveo u Saudijskoj Arabiji.

U međuvremenu se i putem Twittera oglasio i sam Hariri koji je opovrgao glasine po kojima je bio nasilno zadržavan u Saudijskoj Arabiji.

„Tvrdnja da sam zadržavan u Saudijskoj Arabiji i da mi nije dopušten odlazak je čista laž. Ja sam na putu prema zračnoj luci, gospodine Gabriel“, poručio je Hariri.

Ministarstvo vanjskih poslova u Rijadu je u subotu u toku dana opravdalo povlačenje svog veleposlanika.

„Ovakve izjave izazivaju iznenađenje i neodobravanje Kraljevine Saudijske Arabije koja smatra da takve izjave, koje se zasnivaju na netočnim informacijama, ne vode cilju, a to je stabilnost u regiji“, stoji u priopćenju ministarstva u Rijadu. U istom priopćenju navodi se kako se izražava nada da se radi isključivo o stavovima Sigmara Gabriela, a na Njemačke s kojom kraljevina Saudijska Arabija“njeguje izvrsne odnose“.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz situaciju u Libanonu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Libanon.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara