Zbog Trumpovih carina Kini povučeno preko 20 milijardi dolara iz dionica

Zbog Trumpovih carina Kini povučeno preko 20 milijardi dolara iz dionica
Foto: EPA

ULAGAČI su u proteklih tjedan dana zbog američko-kineskog trgovinskog spora povukli 20,5 milijardi dolara iz dionica na tržištima širom svijeta, preusmjeravajući novac u obveznice, objavila je Bank of America Merrill Lynch (BAML).

Navedeni iznos, povučen u tjedan dana zaključno sa srijedom 8. svibnja, nadmašen je tek u dva navrata u ovoj godini, a ulagače je na uzmak potaknula prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će znatno podići carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Samo na američkom tržištu povučeno 14 milijardi dolara

Samo na američkom tržištu ulagači su u navedenom razdoblju iz dionica povukli 14 milijardi dolara, najviše od 30. siječnja, navode u BAMS-u, pozivajući se na podatke specijalizirane tvrtke EPFR.

"Povlačenje iz rizične imovine od 1. svibnja prekinulo je razdoblje obilnih ulaganja u dionice, a potaknula ga je postrožena monetarna politika američke i kineske središnje banke, a ovog tjedna dodatno ga je pospješila trauma oko trgovine", tumače u američkoj banci.

Prijetnja američkog predsjednika u nedjelju navečer na Twitteru da će povećati carine na kineski uvoz izazvala je pomutnju na mirnim tržištima, izbrisavši nekih 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica na tržištima širom svijeta.

Ulagači nastavili ulagati u obveznice

Kako bi se zaštitili od posljedica trgovinskog sukoba Kine i SAD-a, ulagači su nastavili ulagati u obveznice, koje su privukle 7,3 milijarde dolara. Ta kategorija imovine kontinuirano bilježi neto priljev kapitala unatrag godinu i pol dana.

"Trgovinski rat praćen carinama na sve vrste proizvoda u trgovinskoj razmjeni SAD-a i Kine gurnut će svjetsko gospodarstvo u recesiju", upozorili su analitičari banke u odvojenoj bilješci klijentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara