Zbog tužbi protiv novinara i medija 30 organizacija poziva na bojkot HRT-a

Zbog tužbi protiv novinara i medija 30 organizacija poziva na bojkot HRT-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

TRIDESET udruga civilnog društva danas je izvijestilo da do novinarskog prosvjeda koji će se održati 2. ožujka pod nazivom "Novinarstvo ne damo!" neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u HRT-ovom studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

"Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj", stoji u pismu koje ispred udruga potpisuje izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

HRT podigao više od 35 tužbi

HRT je dosad podigao najmanje 36 tužbi, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

"Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija", stoji u priopćenju 30 organizacija među kojima su HND, GONG, Kuća ljudskih prava, Documenta, Centar za mirovne studije...

"Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Podizanje tužbi posebno je problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi", poručile su organizacije.

Pozivaju sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebooka, Twittera (s oznakama #novinarstvonedamo i #povucitetuzbe) ili na službenim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara