Zbog Wolfowitza izbio "građanski rat" u Svjetskoj banci

U SVJETSKOJ BANCI je, kako piše "Financial Times", došlo do otvorenog raskola među najvišim dužnosnicima nakon što je izvršni direktor Graeme Wheeler u srijedu predsjednika Paula Wolfowitza pozvao da "u interesu Banke" podnese ostavku.

Zahtjevi za Wolfowitzevom ostavkom su se zaredali nakon što je otkriveno da je po preuzimanju dužnosti 2005. godine svojoj ljubavnici Shahi Rizi, inače službenici Banke, namjestio unosan posao u američkom State Departmentu.

Wolfowitz je na čelo Banke došao na inzistiranje američke vlade, a prije dolaska na tu funkciju je kao zamjenik američkog ministra obrane bio jedan od glavnih zagovornika pohoda na Irak, odnosno jedan od vođa "neoconske" frakcije u Bushovoj administraciji.

"International Herald Tribune", pak, piše kako je Wolfowitz kao Rumsfeldov zamjenik Shahi Rizi, koja inače uživa reputaciju jedne od vodećih feministica u arapskom svijetu, godine 2003. omogućio da za račun Pentagona otputuje u Irak kako bi nakon američke invazije procijenila položaj žena u toj zemlji.

U samoj Svjetskoj banci, pak, veliki dio uposlenika se okrenuo protiv Wolfowitza, a mnogi po uredima nose odijela s plavom vrpcom u znak prosvjeda, odnosno solidarnosti s kolegama koji traže ostavku predsjednika.

Wolfowitz je, pak, zahvaljujući podršci predsjednika Busha, odlučan u tome da ostaje na svom položaju do redovnog završetka mandata.

Međutim, Wheeler, iza kojega stoji članovi Upravnog odbora Banke imenovanih od europskih vlada, ne može biti smijenjen od strane Wolfowitza.

Većina upućenih u zbivanja u Banci spominju da se među osobljem, a pogotovo među najvišim dužnosnicima, razvio "građanski rat", odnosno "šizma" na Wolfowitzeve i Wheelerove pristaše.

Wheeler uživa podršku europskih zemalja, ali i kadrova imenovanih od Wolfowitzevog prethodnika Paul Wolfehnsona. Većina njih je koncentrirana u u uredima zaduženim za Istočnu Aziju, Južnu Aziju i Latinsku Ameriku.

Wolfowitza, pak, podržavaju kadrovi koje je on sam postavio kao i uredi koji se bave Afrikom.

Mnogi dužnosnici Banke su zabrinuti kako će se ova situacija odraziti na rad Banke, odnosno koliko će potrajati, s obzirom da se stvorila pat-pozicija u kojoj nijedna strana trenutno ne može nadvladati drugu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara