Žbogar nakon sastanka s Jandrokovićem: Hrvatska ulazi u EU, a Slovenija dobiva što želi

Tekst: Z.J., M.M.
Foto: AFP

"ZNAMO što Hrvatska želi, a znamo i svoje želje, želimo to ujediniti da bi svi bili zadovoljni rješenjem", izjavio je zagonetno slovenski ministar Samuel Žbogar za slovensku državnu televiziju nakon razgovora s hrvatskim ministrom Gordanom Jandrokovićem.

Žbogar: Blizu smo

Naime, Žbogar i Jandroković susreli su se danas na marginama neformalnog susreta ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u švedskoj prijestolnici Stockholmu. Najveću pažnju novinara izazvali su upravo hrvatski i slovenski ministar, no u izjavama za javnost bili su prilično rezervirani. Baš kao i kod nedavnog susreta premijera Boruta Pahora i Jadranke Kosor nisu otkrivali detalje sastanka.

"Velik dio posla je već odrađen, a Hrvatska i Slovenija blizu su dogovora", naglasio je u jednom trenutku Žbogar za slovensku televiziju dodajući kako će o bilateralnim dogovorima obavijestiti i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta jer trenutno švedska predsjeda Europskom unijom.

Jandroković: Još samo par koraka

Kao što je poznato, Švedska koja predsjedava Europskom unijom u drugoj polovini ove godine, obećala je pomoći objema stranama u rješavanju bilateralnih sporova.

Nakon Žbogara, novinarima se obratio i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je baš kao i slovenski kolega - zračio optimizmom.

"Samo je još nekoliko koraka ostalo", rekao je Jandroković koji nije htio odgovoriti koji su koraci napravljeni, a kamoli koji su koraci preostali u odnosima Hrvatske i Slovenije. Na koncu se novinarima obratio i europski tajnik za proširenje Olli Rehn koji je također bio vrlo optimističan razvojem događaja u "tajnim pregovorima" Hrvatske i Slovenije.

Bildt i Rehn "ohrabreni"

No unatoč optimizmu, Rehn je ponovio kako bi Hrvatska mogla završiti pregovore do polovice sljedeće godine. Naime, do sada je uvijek govorio da bi Hrvatska mogla to učiniti do kraja ove godine.

"Ohrabren sam novim tonom između Hrvatske i Slovenije i jedino ih mogu ohrabriti da nastave izravni dijalog. Suvišno je i reći da želimo da hrvatski pristupni pregovori krenu naprijed" bile su riječi švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta na konferenciji za novinare nakon sastanka koju je počeo s riječima da je "ohrabren novim tonom između službenog Zagreba i Slovenije".

Mi u EU, Slovenija uzima što želi

Zanimljivo je kako su ministri danas komentirali i pisanje švedskog dnevnika Dagens Nyheter koji je naglasio da je "zbog zasluga švedske tihe diplomacije Slovenija na korak pred popuštanjem Hrvatskoj u njenom ulasku u EU".

Slovenski ministar vanjskih poslova pisanje švedskog tiska nazvao je krivom interpretacijom naglašavajući da "to što se događa nije popuštanje Slovenije, već je to traženje rješenja koje će Hrvatskoj omogućiti ulazak u EU, a nama dati ono što mi želimo."

Pola stoljeća zajedničke uprave?

Ovoj informaciji dodajmo i onu kako je danas Jandrokovićevo ministarstvo opovrgnulo pisanje njemačke novinske agencije DPA kako službeni Zagreb i Ljubljana pregovaraju o uspostavi zajedničke uprave u Savudrijskoj vali na razdoblje od 20 do 50 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara