Žbogar: Pregovori s Hrvatskom puno bolje napreduju zato što je Sanader otišao

Tekst: P.V.
Foto: AFP

ODLAZAK Ive Sanadera bio je od ključne važnosti za napredak pregovora oko graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji je bivšeg hrvatskog premijera označio kao najveću prepreku u odnosima dvije zemlje.

"Promjena na čelu hrvatske Vlade bila je od ključne važnosti jer premijeri sada mogu razgovarati otvoreno i ton je potpuno drugačiji. Gradi se međusobno povjerenje i mislim da je ovo prvi put da se razgovara bez cilja da netko bude poražen, a netko pobjednik već pokušavamo naći rješenje s kojim obje strane dobivaju", kazao je Žbogar nakon što je stigao na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU u Stockholmu.

Rok u kojem će granični spor biti riješen zasad je nemoguće postaviti, tvrdi Žbogar, koji nije želio precizirati hoće li blokada biti podignuta prije kraja godine, ali rekao je da ima razloga za optimizam. Sutra će Žbogar još jednom razgovarati s Gordanom Jandrokovićem, koji će se na drugom danu sastanka u Stockholmu priključiti europskim ministrima.

"Na djelu je sada tiha diplomacija. Samo premijeri, ministri vanjskih poslova i još uski krug ljudi znaju o čemu se razgovara i želimo da se tako i nastavi zato što ranije nije bilo rezultata. Ovaj put smo problemu pristupili drugačije i mislim da su rezultati puno bolji", kazao je Žbogar i najavio da će u "tihu diplomaciju" uvesti i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta kojeg će upoznati s detaljima pregovora jer smatraju da predsjedništvo EU mora znati sve što se događa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara