Zdenki Ivošević kazna od godinu i deset mjseci zatvora za ubojstvo 4-mjesečne kćeri i ranjavanje muža

NA ZATVORSKU kaznu od godine i deset mjeseci nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Karlovcu osuđena Zdenka Ivošević, koja je u veljači 2004. hitcem iz pištolja usmrtila četveromjesečnu kći Lanu i ranila supruga Bogdana Ivoševića.

Sudsko vijeće nije prihvatilo zahtjev obrane da je riječ o nužnoj obrani ili barem o prekoračenju nužne obrane te nije oslobodilo okrivljenicu, već ju je proglasilo krivom za "ubojstvo u pokušaju i prouzročenje smrti iz nehaja".

Braniteljica Durđa Lipošćak najavila je žalbu Vrhovnom sudu na takvu kvalifikaciju djela, pogotovu u dijelu optužnice koji se odnosi na ubojstvo iz nehaja.

"Sudska je praksa da se okrivljenici koji su npr. u prometu odgovorni za smrt svojih roditelja ili djece oslobađaju od kazne, jer je činjenica da je gubitak djeteta teško pogodio Zdenku Ivošević i barem ju je u tom dijelu sud trebao osloboditi kazne", smatra Lipošćak.

Na sudskoj raspravi danas je kao svjedok saslušan oštećeni Bogdan Ivošević, okrivljenica je izrekala svoju obranu te su održane završne riječi obiju strana i uslijedila je presuda.

Bogdan Ivošević opisao je da je događaju prethodio sukob u kojem je on s novorođenčetom u rukama dva puta pljusnuo suprugu. Ona je događaj opisala znatno dramatičnije, s puno batina i prijetnja poput "slomit ću ti kičmu", a medicinska fotodokumentacija potvrđuje mnogobrojne ozljede po tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Ante Ujević rekao je da je Vijeće u izricanju okrivljujuće presude vođeno dokazima da je između fizičkog napada na suprugu i njezinog pucanja prošlo deset do dvadeset minuta te da u kritičnu trenutku nije bilo "ni prijetećeg napada, ni napada koji je trajao", pa nije bilo ni nužne obrane.

To prije što je pucano s udaljenosti od najmanje 80 centimetara, a ne u naguravanju ili fizičkom nasrtaju na okrivljenicu, obrazložio je Ujević, pozivajući se na balističko vještačenje.

Opunomoćenica oštećenog Ivoševića najavila je u svojoj završnoj riječi da će on protiv svoje bivše supruge pokrenuti "odštetni imovinsko-pravni zahtjev privatnom tužbom".

U tijeku istrage 2004. odvjetništvo je kažnjivo djelo teškoga ubojstva, kako je pisalo u kaznenoj prijavi, za što je predviđeno najmanje osam godina zatvora, preinačilo na ubojstvo iz nehaja s predviđenom kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara