INDEX DOZNAJE Zdravko Mamić je javljanjem u DORH izbjegao uhićenje

INDEX DOZNAJE Zdravko Mamić je javljanjem u DORH izbjegao uhićenje

Foto: FAH

DA SAM nije otišao na razgovor u Državno odvjetništvo, Zdravko Mamić vrlo bi brzo bio uhićen, i to u sklopu obrade koja ga je zaista dovodila u vezu s mogućim atentatom na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, doznaje Index iz pouzdanih izvora bliskih istrazi. Utoliko ne čudi što se Mamić sam prepoznao u medijskim napisima i vrlo lukavo spriječio da čitav slučaj poprimi i dramatičnije razmjere.

No, prema Indexovim izvorima, razlog tome što se našao pod povećalom nije, kao što sam Mamić tvrdi, činjenica da ga se politički progoni, već je pažnju policijskih istražitelja na sebe navukao - sam, i to istupima na kakve je javnost možda dijelom i oguglala, međutim policija za njih, pokazalo se, i nema osobitog razumijevanja. Pogotovo ako se u njima u istoj rečenici spominju i glavni državni odvjetnik i 'skidanje glave'.

Mamić napao Cvitana pred društvom

Naime, prema informacijama kojima raspolaže Index, Mamić se pred šarolikim društvom i u opuštenijoj atmosferi (verbalno) dohvatio lika i djela Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika. Osim što navodno nije birao riječi uvrede, Mamić je tom zgodom otišao korak dalje od svojeg standardnog prostakluka pa su mu se na repertoaru našle i nimalo bezazlene rečenice, tipa „Doći ću ja njemu glave“, „Neće taj Božić dočekati“, i slične. Je li zaista kanio ugroziti Cvitana ili ga je samo ponijela atmosfera, teško je reći, međutim, u društvu se našla osoba koja je njegove verbalne eskapade odlučila prijaviti policiji.

Dovoljno. Pokrenut je postupak, Mamić se našao pod policijskim mjerama, a nakon što je (a o čemu je dijelom i sam svjedočio) u sporno vrijeme ugostio obitelj muškarca s kojim je dijelio zatvorsku ćeliju (manje zlo) te njegovog prijatelja porijeklom iz Srbije koji i sam ima problema sa zakonom, u policiji se upalio dodatni alarm za uzbunu i Cvitanu je dodijeljena zaštita. I on i njegova obitelj dobili su 24-satnu zaštitu službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a RH, vozač ga je vozio u blindiranom Mercedesu i pod pratnjom, a navodno je pojačano osiguranje uvedeno i u zgradama u kojima Cvitan boravi. Iz onog što je bilo objavljeno u medijima, moglo se samo zaključiti da prijetnje nisu bile upućene izravno, već da su policija i službe do tih saznanja došle svojim kanalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A što da se Cvitanu nešto stvarno dogodilo?"

"Svi su već dijelom navikli na Mamićeve ispade. Međutim, policija takvim prijavama pristupa s krajnjim oprezom. U konačnici, da se Cvitanu nešto dogodilo, stvarno ne bi bilo nikakvo opravdanje da nismo reagirali na prijavu jer je riječ o Zdravku Mamiću koji ima takav rječnik", kaže naš izvor.

Uglavnom, daljnje policijsko postupanje svakako bi iziskivalo i Mamićev pritvor. No, bivši prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza sam se zaputio do Državnog odvjetništva, a onda i upriličio konferenciju za medije, na kojoj je ispričao samo dio cijele priče, ali i odbacio mogućnost da želi nauditi Dinku Cvitanu, opravdavajući se kako su možda neke njegove izjave izvučene iz konteksta.

Imaju li policija i službe još kakvih indicija o nekim drugim opasnostima po život glavnog državnog odvjetnika, nije poznato, no mjere zaštite, koliko je nama poznato, još uvijek nisu ukinute.

Zdravko Mamić nije nam se javio na pozive i poruke, baš kao ni njegova odvjetnica Jadranka Sloković.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara