ZDRAVLJE ADOLESCENATA SVE LOŠIJE - UPOZORAVAJU BRITANSKI LIJEČNICI

Zdravlje adolescenata je poput tempirane bombe jer prerani spolni odnosi, opijanje, droga, pušenje i loša prehrana uzrokuju pretilost, loše zdravlje i spolno prenosive bolesti, upozoravaju britanski liječnici. L

Od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti pati svaki peti adolescent. Ista stopa vrijedi i za depresiju i anoreksiju, piše u izvješću Britanske medicinske udruge.

Ovi su problemi sve češći zbog sve neraznovrsnije prehrane, nedovoljne tjelovježbe, pretjerane konzumacije alkohola, droge i pušenja. Manje od 15 posto djevojčica u dobi od 13 do 15 godina jede preporučene količine voća i povrća. Gotovo četvrtina dječaka u dobi od 15 i 16 godina pušilo je u tjednu koji je prethodio istraživanju, a petina njih uzelo je drogu u mjesecu koji mu je prethodio, piše New Scientist.

Pogoršava se i spolno zdravlje adolescenata. Svaka deseta djevojka u dobi od 16 do 19 godina vjerojatno je zaražena klamidijom, što može uzrokovati neplodnost i izvanmateričnu trudnoću. Učestalost trudnoće u pubertetu visoka i iznosi oko 3 posto.

"Čini se da su adolescenti jedina skupina stanovništva čije se zdravlje pogoršava", kaže Russell Viner, savjetnik za medicinu adolescenata u londonskoj bolnici u ulici Great Ormond.

Neki stručnjaci za veliki porast slučajeva gojaznosti optužuju industriju brze prehrane i preveliku uporabu automobila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše je društvo napustilo čak i privid podizanja djece u prikladnoj okolini, rekli smo im da mogu jesti što žele, da mogu raditi što žele, a nismo im uspjeli usaditi dobre navike", smatra Philip James, savjetnik u Odboru za gojaznost pri Donjem domu britanskoga parlamenta.

Zbog svega toga Britanska medicinska udruga poziva na usvajanje općega plana za uklanjanje uzroka pogoršanja zdravlja adolescenata te preporučuje zabranu reklamiranja alkohola i povišenje cijene cigareta, kako bi bile nedostupnije adolescentima.

Mentalno zdravlje adolescenata moglo bi se poboljšati podučavanjem temeljnih društvenih vještina te sprječavanjem nasilja u školama. Spolno zdravlje trebalo bi popraviti boljim obrazovanjem o spolnosti te lakšim pristupom kontracepcijskim sredstvima i povjerljivom savjetovanju sa stručnjacima.

Posebne službe namijenjene isključivo adolescentima ne postoje, a potrebno je prikladno ulaganje za zaštitu zdravlja od spolno prenosivih bolesti, smatra Vivienne Nathanson, voditeljica odjela za znanost i etiku Britanske medicinske udruge.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara