Zdravstveni ekolozi zabrinuti ponašanjem ministarstva zaštite okoliša u vezi s cementarom "Koromačno"

ČLANOVI istarske podružnice Društva za zdravstvenu ekologiju (DZE) pri Hrvatskom liječničkom zboru ogorčeni su ponašanjem Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja prema spaljivanju u Tvornici cementa "Koromačno", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik istarske podružnice DZE dr. Lucijan Mohorović.

Izjavio je kako je ogorčen i nedavnom odlukom ministra Bože Kovačevića da zbog izvješća o radu te cementare pokrene stegovni postupak protiv višeg inspektora Ministarstva i člana društva Danka Papište.

"Neprihvatljivo je drastično kazniti i suspendirati nekoga tko je samo savjesno obavio svoj posao, nepristrano izvijestio o radu Tvornice i upozorivši na nesklad mjerenih i stvarnih pokazatelja", kazao je Mohorović i dodao kako je Kovačevićev postupak za svaku osudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima u Hrvatskoj očito postoje jake snage koje što duže žele odgoditi ono što je nizbježivo u približavanju Europskoj uniji, a to je, dodao je, primjena odredaba nekih bitnih međunarodnih ekokonvencija.

"Problem s tvornicom cementa u Koromačnu samo je slika svega onog što se Istri već dogodilo s Plominom", kazao je Mohorović. Smatra da se opasnosti od spaljivanja guma i drugih opasnih energenata previše pojednostavljuju i zanemaruje činjenica da se u zrak izlučuju mnogi otrovni i kancerogeni kemijski spojevi, nadzor kojih nije propisan. Upravo zato članovi istarske podružnice Društva za zdravstvenu ekologiju zahtijevaju da se emisije štetnih tvari iz TC-a "Koromačno" mjere svaki dan, a ne samo u određene dane.

"Tražimo da se svaki dan neprekidno prate izlučivanja svih štetnih tvari po standardima EU-a te da to obavlja nezavisno stručno tijelo, a ne da ga naručuje i plaća tvornica", zaključio je Mohorović.

Tajnik Društva dr. Edoardo Giudici ustvrdio je kako u Istri ima najviše slučajeva zloćudnih bolesti dišnih organa i debelog crijeva a uzrok, drži, nije u bržem otkrivanju bolesti ili boljoj opremi bolnica, nego u onečišćenju zraka i vode
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara