Zdravstveno stanje Ivice Račana pogoršalo se, otkrivene nove metastaze u mozgu

ZDRAVSTVENO stanje Ivice Račana naglo se pogoršalo tijekom dana, priopćeno je u popodnevnim satima iz SDP-a. Učinjenim pretragama otkrivene su nove metastaze u mozgu, a u tijeku su postupci intenzivnoga liječenja, stoji u priopćenju, uz naznaku kako će o stanju predsjednika SDP-a njegova stranka pravovremeno obavještavati javnost.

Iako su vijesti iz KBC-a Zagreb, gdje je Račan trenutno smješten na Rebru, u posljednjih tjedan dana bile uglavnom dobre, pa se tako pričalo i da se predsjednik SDP-a osjeća vrlo dobro, da se šeta bolničkim hodnicima, pa da je čak ponovno počeo aktivno sudjelovati i u nekim vidovima djelovanja stranke, najnovija dijagnoza, da su učinjenim pretragama otkrivene nove metastaze u mozgu, tim više je šokirala njegove kolege i najbliže.

"Točno je da mu je u posljednjih tjedan dana bilo bolje, ali očito se tijekom današnjeg dana stanje pogoršalo", kaže u razgovoru za Index voditeljica Kampe, ureda SDP-a za odnose s javnošću, Gordana Grbić, a na upit o navodima da je Račanu navodno pozlilo već u utorak te da je povremeno gubio i svijest, odgovara: "O tome ne znam ništa, još jučer sam bila kod njega i normalno smo razgovarali".

U sjedište SDP-a loša je vijest o Račanovu stanju stigla u srijedu, kada ih je o tome obavijestio Račanov liječnički tim.

Pančić: Račanovo stanje je teško

SDP-ov zastupnik Ivica Pančić je na početku emisije "Otvoreno" na upit voditelja emisije Milsava Bage ima li kakvih novosti o Račanu, odgovorio: "Nema nikakvih novosti od onog priopćenja poslanog prije par sati, stanje je teško, stranka će izvještavati o stanju i dalje", dodavavši da se nada  da će u buduće vijesti vezane za predsjednika SDP-a biti pozitivnije.

Podsjećamo, nakon što je prije dva dana izvršen medicinski pregled Ivice Račana, liječnički konzilij odlučio je predsjednika SDP-a na dodatnih tjedan dana zadržati u bolnici. Liječničkim pretragama kojima je Račan podvrgnut u KBC-u Zagreb na Rebru utvrđen je dobar učinak do sada provedenog liječenja, te je najavljeno kako se isto nastavlja prema ranije utvrđenom planu. Prema tadašnjim informacijama, započeto je zračenje desnog ramena te je liječnički tim odlučio da se produži Račanov boravak u bolnici za najmanje tjedan dana. Odlazak na kućno liječenje odgođen je tada kako bi se izbjegao svakodnevni prijevoz od kuće do bolnice.

Nakon dviju operacija u Muenchenu, Račan se u Zagreb vratio 10. ožujka. Operativnim zahvatima u muenchenskoj bolnici uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi te metastaza tumora iz mišića desnog ramena.

Ivica Račan je 25. ožujka hospitaliziran na zagrebačkom Rebru gdje mu je izvršeno ciljano zračenje tumora ili "gama-knife" (liječenje gama nožem) zbog metastaza u glavi, a dan kasnije mu je operirano rame.

Prije mjesec dana Račan je objavio da se zbog zdravstvenih tegoba i liječenja privremeno povlači iz politike, a dužnost predsjedanja strankom povjerio je Željki Antunović.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara