Zekanović o tome da istospolni parovi mogu udomiti djecu: To je politička odluka

Zekanović o tome da istospolni parovi mogu udomiti djecu: To je politička odluka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ODLUKU Ustavnog suda po kojoj istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović danas je u Splitu ocijenio iznimno neprihvatljivom. Za ustavne suce rekao je da su "svi mahom delegirani od Plenkovićevog HDZ-a i od SDP-a, te da je "riječ o političkoj odluci".

Smatra da je HDZ morao prihvatiti zakon koji odgovara SDP-u

Ustavni sud nije sud koji može tumačiti zakone tako, ocijenio je Zekanović i dodao da "to rade ministarstva u Hrvatskoj i svim ostalim normalnim državama".

"Ustavni sud isključivo može govoriti o tome je li neki zakon ustavan ili nije, pa ga vratiti na raspravu u Hrvatski sabor. E, sad zašto Ustavni sud Zakon o udomiteljstvu nije vratio? Nije ga vratio zbog jednostavnog razloga jer kada bi došao u sabor, HDZ bi bio u velikom problemu", ocijenio je Zekanović. Kako je rekao, onda bi HDZ morao prihvatiti zakon koji odgovara SDP-u.

Ono što bi on kao hrvatski suverenist napravio je to da se u taj zakon stavi da isključivo ljudi u bračnoj zajednici mogu usvajati djecu, što je po njemu jedino logično.

"Danas se i političari ponašaju čudnovato"

"Pošto oni to neće napraviti, naravno u dogovoru s ustavnim sucima se dogodilo što se dogodilo. Bitno je naglasiti da su ustavni suci, svi mahom, delegirani od Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a. Drugim riječima ta odluka je politička odluka, odnosno ovo što se dogodilo, dogodilo se zato što su suci vjerodostojni politici HDZ-a i SDP-a", rekao je Zekanović.

Istaknuo je da je hrvatski narod o tom pitanju bio iznimno jasan, kada je bio referendum o braku i kada je u Ustav ušlo da je brak zajednica žene i muškarca tako da je to jedino i najbolje mjesto za odrastanje svakog djeteta. Mišljenja je da će kroz određeno vrijeme to biti svima jasno.

"Danas je vrijeme takvo da se ponekad političari i suci ponašaju čudnovato", ocijenio je Zekanović.

Podsjetimo, Ustavni sud objavio je danas odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja". Takav zaključak sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara