"Zelary" - četvrti češki film nominiran za Oscara od 1989. godine

"ZELARY", film redatelja Ondreja Trojana koji je u utorak nominiran za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, četvrti je češki film nominiran za tu uglednu nagradu nakon pada komunizma u Pragu 1989.

Tako se "Zelary" pridružio skupini koju čine "Osnovna škola" Jana Sveraka, nominirana 1991., "Kolja" istog redatelja, dobitnik Oscara 1996., te "Moramo si pomagati" Jana Hrebejka, nominiranog 2001. godine.

Mlada češka glumica Anja Geislerova i mađarski glumac Gyorgy Cserhalmi tumače glavne likove u "Zelaryju", priči o bolničarki koja s ljubavnikom napušta gradski život i odlazi u mjestašce izgubljeno u moravskim brdima.

Premda se događa u vrijeme Drugog svjetskog rata, priča "Zelaryja" (naziv zabačenog planinskog sela nedaleko od granice s Poljskom) nije vezana uz vrijeme, ističu autori filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zelary", češko-slovačka produkcija, počeo se u češkim kinodvoranama prikazivati početkom rujna 2003.

"Za mene je to trostruko veselje. Prošlog sam tjedna potpisao ugovor o distribuciji u SAD-u, u ponedjeljak sam doznao da je film već vidjelo 400 tisuća gledatelja, a u utorak je nominiran za Oscara", komentirao je redatelj Ondrej Trojan.

"Okrutna priča o nježnoj ljubavi" tijekom rata, "Zelary" je adaptacija romana češke spisateljice Kvete Legatove (85) koja je književni fenomen u svojoj zemlji zadnjih godina.

Diplomiravši češki, njemački, fiziku i matematiku, pravim imenom Vera Hofmanova, ta je spisateljica čitav život provela kao nastavnica češkog u selima Moravske, jer ju je bivši komunistički režim ocijenio nepodobnom.

Književna je djela počela objavljivati tek 2001., izuzmu li se novele koje je izdala prije gotovo šest desetljeća. No njezine su knjige već prodane u nekoliko desetaka tisuća primjeraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara