Žele iz kazniti: Glasači EU-a ne žele da se UK dobije velikodušan sporazum s Unijom

Žele iz kazniti: Glasači EU-a ne žele da se UK dobije velikodušan sporazum s Unijom

Foto: Hina

GLASAČI u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Finskoj misle da se Ujedinjenom Kraljevstvu ne treba ponuditi velikodušan sporazum kada će pokušati ponovno pregovarati o vezama s Europskom unijom, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u petak.

Nijemci i Francuzi se najviše protive pomaganju Britaniji u izlasku iz Unije, 53 posto ispitanih u te dvije zemlje je reklo da London ne bi trebao očekivati nikakve usluge, a da EU treba Britaniji ponuditi velikodušan sporazum reklo  je 27 posto ispitanih, objavila je agencija za ispitivanje javnog mišljenja YouGov.

Gotovo polovica glasača u dvije najutjecajnije zemlje EU-a je rekla da bi podržala sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom samo ako ona pristane i dalje dopuštati građanima EU-a da žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U kampanji u Ujedinjenom Kraljevstvu protivljenje EU-ovom načelu slobodnog kretanja radne snage bila je jedna od glavnih poruka zagovaratelja napuštanja Unije, što su britanski glasači i podržali na referendumu 23. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjeno Kraljevstvo tek treba formalno obavijestiti EU o svojoj namjeri da izađe iz Unije, a nakon toga bi se pokrenula procedura razdruživanja što bi trebalo biti i dovršeno u roku do dvije godine.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, kojoj se daje najviše izgleda da postane nova premijerka, rekla je da želi održati neformalne razgovore s EU-om o glavnim crtama budućeg sporazuma prije no što pokrene dvogodišnji period izlaska.

Od pet europskih zemalja obuhvaćenih anketom YouGov-a, samo su glasači u Danskoj bili za ponudu velikodušnog ugovora Britaniji,

YouGov je od 30. lipnja do 5. srpnja anketirao 2045 ljudi u Njemačkoj, 1008 u Francuskoj i po oko tisuću u Švedskoj, Finskoj i Danskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara