"Želim doživjeti dan kada ću imati 20 eura u džepu", Ličani hrle u Njemačku

"Želim doživjeti dan kada ću imati 20 eura u džepu", Ličani hrle u Njemačku

Screenshot: HRT

"GRAČAC je kao slijepi kolosijek, stoji tako već 25 godina, kad će se pokrenuti, nitko ne zna", kazao je za HRT jedan od stanovnika u prilogu u kojemu se govori o odlasku stanovnika u Njemačku.

U posljednje dvije godine Gračac, u kojemu živi tek par tisuća stanovnika, napustilo je njih oko 400

"Nas četiri živimo od tri tisuće kuna, očekujem da doživim jedan dan kad mi dođe plaća da imam 20 eura u novčaniku", kazala je jedna stanovnica.

23-godišnji Ivo nada se da će uskoro otići u Njemačku, i to preko svog sumještanina Tome Delača koji za pronalazak posla naplaćuje 750 eura. Kaže da on za svoju uslugu izda i račun na temelju kojega kasnije osoba koja mu je to platila dobije povrat poreza.

"Moja usluga na kraju ih košta nula kuna", tvrdi Delač.

"Da je sve čisto, dokazuje radnom dozvolom i plaćenim porezom i Njemačkoj i Hrvatskoj. I prosudite sami - narušava li Tomo ionako lošu demografsku sliku ili spašava egzistencije ugroženih ljudi?", zaključuje se u prilogu s HRT-a.

Uz Njemačku, Hrvati žele i u Irsku, a i Irci žele Hrvate

Početkom listopada predstavnici irske tvrtke Callan Bacon došli su u Osijek u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Bilo je to jedno od rijetkih iskustava u kojemu su poslodavci izravno posegnuli put Hrvatske po radnike, pisali smo jučer.

Iz ove tvrtke, smještene nedaleko od Kilkennyja, nisu bez razloga došli upravo u Osijek. Naime, Hrvati su se već u ovoj tvrtki pokazali kao kvalitetni radnici, a među njima su se upravo isticali Osječani. Štoviše, u tom hrvatskom kontingentu Osječani su najviše hijerarhijski napredovali. Stoga je upravo u Osijeku bio organiziran prvi krug tog zapošljavanja. Od 22. studenoga iz ove tvrtke je ponovno oglašena potreba za radnom snagom, a kao dokaz da su tvrtka koja ozbiljno misli, ustupili su Glasu Slavonije iskustva hrvatskih radnika koji su zaposleni ondje.

Tako Marinko kaže kako u Callan Baconu radi samo nekoliko tjedana, ali se prilagodio vrlo dobro. "U odnosu na Hrvatsku, ovdje je sve mnogo organiziranije. Plaća je također bolja i postoji mnogo mogućnosti za one koji su spremni naporno raditi", kaže Marinko.

Filip ističe kako su troškovi života u Irskoj prihvatljivi, a ima mogućnost i za štednju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara