Želite najtraženiji posao na tržištu? Postanite dizajner korisničkog sučelja

Želite najtraženiji posao na tržištu? Postanite dizajner korisničkog sučelja
Foto: Algebra

„AKO ukratko proletimo kroz povijest i posljednjih tridesetak godina, od 1991. kada je stvorena prva web stranica, shvatit ćemo koliko je brzo išao razvoj digitalnih medija. Tko se uopće sjeća kako su prije pet ili deset godina izgledale stranice Googlea, Amazona ili Applea? Sve se izuzetno brzo mijenja, konkurencija je jako velika i dobro korisničko iskustvo – takozvani UX – danas se očekuje kao normalno“, priča Ivana Miličić, dizajnerica i stručnjakinja za UX, inače i predavačica na Algebri.

Da su očekivanja korisnika visoka, s Ivanom se slaže i Tomislav Mesić, inženjer specijaliziran za razvoj korisničkih sučelja i front-end koji danas radi za neke od vodećih agencija za web i mobilni development, uključujući i zagrebački Five, a također predaje i na Visokom učilištu Algebra.

„Korisnicima je danas dovoljna i samo sekunda da odustanu od vaše aplikacije ukoliko ona nije privlačna, adaptivna i fluidna bez obzira koja joj bila krajnja namjena i kakvu zadaću izvršavala. Korisnik je jedini pravi instrument za mjerenje kvalitete bilo kojeg weba“, kaže Mesić.

Sve veća potražnja za stručnjacima za razvoj weba i UX

Nije velika tajna da dobar UX dizajner ili stručnjak za razvoj korisničkih sučelja danas neće dugo biti u potrazi za poslom – tržište, i potrebe za ovakvim stručnjacima, uistinu su globalni. Mnogi iz udobnosti svog doma tako rade za klijente širom svijeta, dio su globalnih timova i imaju priliku raditi na zanimljivim projektima. No, što biste morali znati želite li se usmjeriti prema tim zanimanjima i profesionalno baviti jednim ili drugim?

„Nekada je bilo dovoljno poznavati osnovne web tehnologije i mogli ste biti vrhunski front-end inženjer. Danas se ne možete smatrati front-end inženjerom ukoliko ne vladate jednako dobro i dizajnerskim i programerskim jezikom“, kaže Mesić.

Naravno, oni koji se žele usmjeriti prema ovim atraktivnim karijerama mnogo toga mogu naučiti i sami, koristeći materijale koji su dostupni online. Ali, govori nam Ivana Miličić, „postoji postoji više razloga zašto je većini ljudi, a pogotovo početnicima bolje raditi u grupi, ponajprije početnicima kojima je teško procijeniti kvalitetu sadržaja, a jednom naučene stvari koje su naučene pogrešno teško je ispraviti. Za samostalno učenje potrebna je i znatno veća samodisciplina i motivacija“.

Programi obrazovanja u Algebri trenutačno 25% povoljniji

Ivana i Tomislav sudjelovali su u razvoju novih programa s kojima vodeće digitalno učilište u Hrvatskoj, Algebra, počinje provoditi od ove jeseni. Radi se o vrhunskim programima koji pokrivaju područja front-end i back-end razvoja weba, UX dizajna i korisničkog iskustva, te razvoja aplikacija za mobilni operacijski sustav Android.

Ovi novi programi obrazovanja trenutačno se mogu upisati 25 posto povoljnije nego inače u sklopu jesenske akcije koju je za svoje buduće polaznike pripremila Algebra. No, prilika je i za upis ostalih programa vezanih uz digitalna znanja – poput obrazovanja za sistemske i mrežne administratore, razne vrste programiranja, dizajna – ali i ona vezana s njima, poput edukacije za stručnjake za EU projekte. Požurite – Algebrina jesenska akcija traje samo do kraja mjeseca!

 „Ljepota ali i svojevrsno prokletstvo softverskih inženjera jest što vam, bez obzira što znali, uvijek treba još nešto. Morate stalno učiti i usvajati nova znanja“, naglašava za kraj Tomislav Mesić. 

„Jedna od ljepota ovog posla jest što vam je tržište potpuno otvoreno i možete raditi za bilo koga od bilo kuda. Možete i odlično zarađivati. No, ono što treba imati na umu je da to tržište ne trpi osrednjost te ukoliko želite imati visoku plaću i raditi za dobre klijente, to stvarno i možete ali morate konstantno ulagati u sebe. To, naravno, samo po sebi niti nije loše jer time sami sebi produžujete radni život i konkurentnost“, zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?