željezara - koordinacija i direktor muhatdinov traže vladinu potporu

Koordinacija sindikata za opstojnost sisačke Željezare danas je nakon sastanka s direktorom novog vlasnika ´Conares Balkana´ Nassibullom Muhatdinovom i izvanredne sjednice Koordinacije zatražila od Vlade da u Željezari nakon više od šest mjeseci ponovno počne redovita proizvodnja, da radnici počnu raditi i da za svoj pošten rad dobiju i zarađene plaće, s ovim ili nekim drugim vlasnikom´.

Reagirajući na najavu predsjednika Vlade Ivice Račana da će Vlada na sjednici 13. veljače raspravljati o prodaji tvornice švicarskom ´Conares Tradingu´ i tvrtki ´Mečelju´ iz ruskoga grada Čeljabinska, Koordinacija je jednoglasno ´zatražila da Vlada, ako 13. veljače ne odobri ugovor s ´Mečeljom´, nađe druge i bolje rješenje ili da ponovno preuzme Željezaru, pokrene proizvodnju, zaposli sve radnike, kao što jamči ruski ulagač, i redovito isplaćuje plaće´, priopćili su glavni sindikalni povjerenici Ivica Kenda i Mato Somić.

´Ako Vlada ne skine zalog Hrvatskog fonda za privatizaciju sa Željezarine Hladne prerade, koja je stavljena kao jamstvo za isplatu triju plaća nakon prošlogodišnjega raskida ugovora s prvim vlasnikom ´Trubo Impexom´, te ako Ministarstvo financija ne oslobodi ´Mečelj´ obveze plaćanja poreza na promet nekretnina za kupnju Željezare, kao što je učinjeno prigodom prodaje ´Trubo Impexu´, Koordinacija će poduzeti radikalne sindikalne akcije´, najavio je u ime Koordinacije Mile Kondić. Naveo je da će biti pozvani svih 1700 radnika i građani Siska te da ´nisu isključene ni oštrije sindikalne akcije od radničkog prosvjeda na sisačkom Novom mostu 21. i 22. studenoga prošle godine.

Direktor ´Conares Balkana´ Muhatdinov danas je na konferenciji za novinare u upravnoj zgradi Željezare rekao da je ´izrađen plan za početak proizvodnje i puštanja u rad svih agregata u tvornici´. Izvijestio je da se ´jutros ponovno sastao s predstvnicima sindikata i Koordinacije i kako su se dogovorili da će ´o svemu kontaktirati´ jer im je zajednički cilj što prije početi proizvodnju´. ´Radnici trebaju dolaziti na posao kako ih budemo pozivali, po planu i dinamici proizvodnje, da skinemo breme plaćanja s države i isplatimo zarađene plaće´, rekao je. O kupoprodajnom ugovoru i javnom pobijanju njegove zakonitosti i valjanosti Muhatdinov je rekao da je ´ugovor potpisan jer postoje odredbe koje trebaju poštovati obje strane´. Priopćio je da je s ´koordinatoricom stečajnog postupka Blankom Andučić-Orešić jutros razgovarao o provedbi ugovornih obveza´ i kako se ´nada da će stečajna uprava u ime hrvatske strane u utvrđenim rokovima uskladiti provedbu preuzetih obveza s mjerodavnim državnim tijelima i službama. Izrazio je ´nadu da će ´Mečelj u tome imati puno Vladino razumijevanje´.

Najavio je da će se danas sastati s ministrom gospodarstva Ljubi Jurčiću i iznijeti mu planove za početak proizvodnje. Ocijenio je da ´pravna provedba ugovora nije velik posao, nego da je potrebna volja da se pokrene proizvodnja i osigura posao za radnike´. ´Ako razumijevanje bude obostrano, sve će se riješiti do travnja´, rekao je i napomenuo da će se, ne ispuni li hrvatska strana svoje obveze, posavjetovati sa svojim stručnjacima´. ´Ako se to bude beskonačno odužilo, poduzet ćemo mjere za zaštitu svojih interesa´, dodao je Muhatdinov. Ako hrvatska strana ne ispuni obveze, najlošije bi prošli radnici koji bi opet ostali bez posla, rekao je.

Planirano je da se na posao u veljači pozove 80 radnika, a sutra, 12. veljače, počinje raditi prvih 35 radnika, najavio je, i dodao da 1. ožujka elektropeć počinje proizvoditi čelik, da se u ožujku počinje taliti čelik za valjaonicu bešavnih cijevi, a da u travnju treba proizvesti prve gotove proizvode, cijevi. Nakon toga, nastavlja, treba početi i proizvodnju u valjaonici šavnih cijevi.

´Da bi Željezara bila puštena u rad, potrebno je 30 milijuna dolara, koje imamo i uložit ćemo ih u proizvodnju i ispuniti obveze koje smo preuzeli´, izjavio je Muhatdinov. Rekao je i da je iz ´Mečelja´ otpremljeno 10.000 tona sirovine u Novosibirsk, koja u Željezaru treba stići u travnju, što će osigurati redovitu proizvodnju u Željezari´. ´Mečelj´ planira da će u zadnjem tromjesečju Željezara poslovati bez gubitaka i da će biti rentabilna, najavio je. ´Mi smo osigurali šest milijuna dolara korporativnog jamstva za plaće´, rekao je odgovarajući na pitanje o jamstvima koje je tražio ministar Jurčić. Na upit o isplati plaća za siječanj Muhatdinov je rekao da je to ´obveza hrvatske države´, ´da će oni isplatiti pune plaće radnicima koji budu radili u veljači, a da plaće za veljaču ostalim radnicima također treba dati država´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara