Zemlja u totalnoj blokadi: U Grčkoj štrajkaju "svi" osim vlade i parlamenta

Zemlja u totalnoj blokadi: U Grčkoj štrajkaju "svi" osim vlade i parlamenta

Foto: AFP

GRČKA ovih dana "obilježava" tjedan štrajka. Gotov da nema sindikata, ceha, udruge i profesije koja nije odlučila da na barem jedan dan ovog tjedna uskrati svoje usluge javnosti. Skoro pa da se može reći da su u štrajku svi osim vlade i parlamenta.

Zbog 48-satnog štrajka pomoraca prekinut je promet s otocima. Isto vrijedi i za zaposlenike u željeznicama i na nekim aerodromima, kao i ostale u javnom prijevozu. Slobodno su si uzeli i poreznici i carinici, dok su pravosudni službenici i suci danas odlučili svoje urede zatvoriti već u 12 sati.

Skoro nitko neće raditi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki javni mediji, među kojima i televizijska postaja Net i nacionalna novinska agencija Ana, štrajkaju već peti dan. Doktorsko udruženje IKA također je u štrajku, kao i brojni pripadnici drugih profesija.

Sutra im se pridružuju kontrolori letova i zaposlenici grčkih aviokompanija, svi u atenskom javnom prijevozu i elektri, taksisti, bankari, odvjetnici, zatvorski čuvari, muzejski kustosi, zubari i radnici na benzinskim postajama. Zdravstvene ustanove primat će samo hitne slučajeve, a neće raditi ni zaposleni u telekomunikacijskom sektoru. Isto vrijedi i za pošte, škole, ljekarne i teretne luke. Smeće se gomila na grčkim ulicama jer komunalci već duže vremena štrajkaju.

Kulminacija štrajka u četvrtak, kada parlament glasa o mjerama štednje


Prosvjedi bi trebali kulminirati u četvrtak općim štrajkom kojem će se pridružiti najveći sindikati, a održat će se istodobno s parlamentarnim glasovanjem o novom paketu mjera štednje. Te mjere podrazumijevaju daljnja rezanja plaća i mirovina i otpuštanje 30.000 zaposlenika javnog sektora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara