Žena u BiH koja je umrla zbog svinjske gripe bila u 9. mjesecu trudnoće; Hospitalizirano šest osoba

Žena u BiH koja je umrla zbog svinjske gripe bila u 9. mjesecu trudnoće; Hospitalizirano šest osoba

Foto: Shutterstock

SMRT mlađe žene iz Bosne i Hercegovine, koja je u utorak preminula nakon što je zaražena virusom svinjske gripe, zapravo je prava obiteljska tragedija, jer je riječ o osobi koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, a beba koju je nosila jedva je preživjela, prenijeli su u četvrtak lokalni mediji u BiH.

Iz Kliničkog centra sveučilišta u Sarajevu (KCUS) ranije je potvrđeno kako je na njihovoj Infektivnoj klinici umrla pacijentica rođena 1984. godine, inicijala E.R., koja je bila zaražena virusom tipa AH1N1.

Riječ je o mutiranom virusu svinjske gripe.

Mediji su objavili kako je zapravo riječ o Emiliji Rajković iz Viteza u središnjoj Bosni.
Njen svekar Josip Rajković potvrdio je "Dnevnom avazu" kako je ona tek ušla u deveti mjesec trudnoće te kako se prije nekoliko dana naglo razboljela.

"U bolnici u Novoj Biloj nisu joj uspjeli dati narkozu pa su je hitno poslali u Sarajevo. Tamo ju je dočekao tim liječnika koji su je porodili carskim rezom nakon kojega su nastale komplikacije", kazao je Rajković.

S obzirom da je beba rođena prerano život joj je bio u opasnosti, no liječnici su dijete ipak uspjeli stabilizirati, a članovi obitelji se nadaju kako će barem ono preživjeti.

Beba je jedva preživjela

"Beba više nije na respiratoru. Iako trebaju obaviti još mnogo pretraga nadamo se da će sve biti u redu", kazao je Rajković.

Preminula Emilija majka je petogodišnjeg dječaka. Nakon što se majka razboljela, on je testiran na virus svinjske gripe i utvrđeno je da nije zaražen.

Trudnice se smatraju rizičnom skupinom kada je riječ o zarazi virusom svinjske gripe. Kod takvih se osoba može brzo razviti upala pluća koja se širi i izaziva dodatne komplikacije na ostalim organima.

Na Kliničkom centru u Sarajevu trenutačno je hospitalizirano šest pacijenata kod kojih je utvrđena zaraza virusom tipa AH1N1. Jedan od njih je stariji muškarac iz Zenice koji je već danima u veoma teškom stanju, a život mu je ugrožen. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara