Žena u Srbiji hladno smaknula nasilnika na ulici: Čin očajnice ili težak zločin?

Žena u Srbiji hladno smaknula nasilnika na ulici: Čin očajnice ili težak zločin?
Screenshot: Pink.rs

UBOJSTVO koje se početkom mjeseca dogodilo u Beogradu odjeknulo je Srbijom, ali i širom regije. 

Nakon što je objavljena snimka s nadzorne kamere na kojoj Stojanka Stojanović (70) ispaljuje tri hica iz neposredne blizine u Zorana Trifunovića (59), javnost je ostala šokirana hladnokrvnim, a naizgled i profesionalnim načinom na koji je ova starica izvršila ubojstvo. 

>> Objavljene snimke likvidacije u Beogradu. Starica hladnokrvno pucala u muškarca

No u isto vrijeme dobar dio njenih susjeda i komentatora na društvenim mrežama ubojicu ne osuđuje, nego ovaj zločin pozdravlja kao očajnički čin na koji je bila natjerana, odnosno kao preuzimanje pravde u svoje ruke kad je već država nije mogla provesti. Trifunović je, naime, prema informacijama koje ovih dana objavljuju srpski mediji tipičan primjer "kontroverznog poduzetnika" - kako ih se eufemistički prozvalo u tranzicijskim zemljama bivše Jugoslavije - s bogatim kriminalnim dosjeom.

 

 

Dakle, Trifunović je građevinski poduzetnik koji je na zemljištu koje pripada Stojanović, inače na vrlo unosnoj lokaciji u beogradskoj općini Zvezdara, htio izgraditi stambenu zgradu. Prema jednoj verziji događaja, koju srpski mediji donose pozivajući se na svjedočanstva susjeda, Stojanović je s Trifunovićem vodila sudski spor oko dijela trga koji je pripadao njenoj obitelji, ali ga je njen posinak prodao Trifunoviću.

 

 

"Odlučila je da više ne živi u strahu i ubila ga je"

"Kada joj je muž prije dvadesetak godina preminuo, jedan dio trga je dobio njegov prvi sin koji, doduše, koliko mi znamo ništa nije ni tražio. Po susjedstvu postoje priče da je baš on svoju polovicu nasljedstva prodao Trifunoviću", rekao je za Blic jedan od susjeda.

No prema drugoj verziji događaja, koju iznosi njen sin Marko Stojanović, njegova obitelj nikad nije prodala ovo zemljište, nego ih je Trifunović godinama pokušavao na to privoljeti - milom ili silom. Investitor joj je, kaže sin, prijetio da će je prebiti i ubiti ako joj ne proda i trg i samu kuću u kojoj živi. Više puta ju je presreo na putu iz kuće ili natrag, ponekad u društvu s neimenovanim prijateljem, i maltretirao je.

"Godinama ju je maltretirao i ona je pukla. Odlučila je da više ne živi u strahu i ubila ga je. Zbog njega je čak i oboljela, ali nije htjela da mi priča što se događa i da joj prijeti", ispričao je Marko Stojanović za Novosti. Neki od susjeda su također za Blic otkrili da je Trifunović Stojanovićima navodno nudio 200 tisuća eura za kuću i zemljište. 

"Moja majka nikada u životu nije ni mrava zgazila. Ali poslije silnih prijetnji i straha u kojem je živjela, odlučila je da se oslobodi stega. Uzela je moj pištolj za koji imam dozvolu i dok sam spavao pucala je u investitora koji joj je godinama zagorčavao život", dodao je sin.

Prijavila ga policiji, on joj poručio da ima dobre veze te da mu nitko ne može ništa

Iako su Stojanovići, kako kaže sin za Novosti, zbog prijetnji i zastrašivanja podnijeli i kaznenu prijavu protiv Trifunovića prije dvije godine, ništa se nije promijenilo. "Obraćali smo se za pomoć i nadležnima u Općini Zvezdara, tužilaštvu, pisali Vladi. I ništa. On se samo smijao i govorio da se ne plaši nikoga jer ima jake veze u podzemlju, ali i zato što poznaje utjecajne ljude na vlasti", ispričao je Marko Stojanović, inače odvjetnik po struci.

"Nastavio je da nam prijeti i smijao se. Mojoj majci je vremenom zdravlje otišlo...", kaže o svojoj majci. Njen odvjetnik Goran Došen otkrio je za Alo da se ona godinama liječi od depresije. 

 

 

Trifunovićev dosje: devet presuda, prijave za iznudu, nanošenje ozljeda, bespravnu gradnju...

Trifunović je inače itekako poznat srpskoj policiji i pravosuđu, barem u rodnoj Jagodini - tamo mu je sud izrekao čak devet presuda za razna krivična djela, od devedesetih do danas. Osuđen je za klevetu, kršenje zakona o izgradnji objekata, krivotvorenje isprava, nanošenje lakih tjelesnih ozljeda i teško djelo protiv sigurnosti, odnosno osiguranja gradilišta, među ostalim, javljaju Novosti. No nijednom nije završio u zatvoru - kazne su uvijek bile uvjetne i novčane. 

U Beogradu nije osuđivan ali su se protiv njega vodile brojne istrage - od predistražnog postupka za utaju poreza i falsificiranje osobnih isprava i ilegalne gradnje do iznude, prevare i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, ali te su prijave ili odbačene ili zapele u procesu istrage. 

Da se nesretna žena itekako imala razloga bojati potvrđuju i oni koji su ranije imali posla s njim, ali i slučaj otprije devet godina. Trifunović je, javljaju Novosti, u prosincu 2009. poslao batinaše u kuću obitelji Kostovski, koje je htio istjerati kako bi na njihovoj zemlji također izgradio zgradu.

Iako je Koča Kostovski završio u bolnici, Trifunović je tada, nevjerojatno, za B92 tvrdio da bračni par Kostovski nije bio ozlijeđen i da je ljude poslao jer su mu u građevinskoj inspekciji rekli da ima dozvolu srušiti njihovu kuću, ali da sam mora naći način da ih iseli. Obitelj Kostovski pak tvrdi da ih je Trifunović prevario jer im je obećao izgraditi novu kuću, a to nije napravio. Usto je navodno sastavio i lažni ugovor prema kojem Koča Kostovski diže hipoteku na svoju kuću. 

Eksperti: Psihički bolesnik ili profesionalac?

Što se ubojstva samog Trifunovića tiče, osim motiva, i metoda ubojstva je potakla razne spekulacije. Kao što se vidi na snimci, Stojanović je presrela Trifunovića na ulici, pri čemu je nosila kapu na glavi kako bi je se teže prepoznalo, a ruku je zavukla u torbu u kojoj je držala pištolj. Kad mu je prišla najbliže što je mogla, mirno mu je ispalila hitac u grlo. Nakon što se srušio na pod, ispalila mu je još po jedan hitac u trbuh i u glavu.

"Ona je vrlo hladnokrvno prišla žrtvi i već s prvim hicem ispod brade najvjerojatnije ga je usmrtila, što je obdukcija vjerojatno i pokazala. Potom ga je, žargonski rečeno, ovjerila. To su vrlo hladnokrvne, čak vesele i nasmijane osobe koje drže nož u desnoj ruci i iza leđa. Ovdje nije riječ o nožu, nego o pištolju u torbici koji je ta žena u godinama hladnokrvno izvukla. Ako netko kreće ubiti nekoga, ne može biti ovako hladnokrvan kao ova žena. To ukazuje da postoje indicije o psihičkom poremećaju, nekoj vrsti šizoidnosti ili šizofreniji", komentirao je za Kurir srpski kriminolog Zlatko Nikolić.

Njegov kolega Dobrivoje Radovanović naveo je pak i drugu mogućnost - da je Stojanović zapravo profesionalni ubojica.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir da postoje dvije mogućnosti koje su dovele do ovog stravičnog ubojstva. "Prva varijanta je da je žena izgubila sav razum pa je uslijed jakih osjećaja izvršila zločin. To što je ona izvana djelovala hladnokrvno ne znači da je bila smirena iznutra. Druga varijanta je manje moguća, ali to je da je ona po strukturi ličnosti kriminalac, koji može počiniti zločin bez uzbuđivanja i obzira. Međutim, takva struktura ličnosti kod žena je rijetka. Mislim da je u pitanju dugotrajni spor koji je kod nje doveo do želje za osvetom, koju je detaljno isplanirala", rekao je Radovanović. 

Bivša susjeda ubijenog građevinara: ''Ona je spasila mnogo ljudi''

Što se ubijenog građevinara nasilnika tiče, izgleda da je bio omražen i u Jagodini, gdje je živio prije nego što se preselio u Beograd.

"Radio je mnogo zgrada po našem gradu i unesrećio je mnoge ljude. Kada malo bolje razmislim, ne znam koga nije prevario. Nadimak mu je bio Šumadija, po kavani koju je dugo držao, ali ona mu je oduzeta na osnovu duga i sada pripada stečajnom upravniku, koji je trenutno prodaje za 390.000 eura. Kada smo čuli da je ubijen, nismo se uznemirili, jer smo se uvjerili da nije pošten", rekao je jedan stanovnik Jagodine, odakle se Trifunović preselio u Beograd, za Blic.

Kako kažu susjedi, neki od kupaca njegovih stanova morali su kasnije sami uvoditi u vodu i struju, jer on to nije napravio, te vršiti brojne popravke zbog jeftinih i nekvalitetnih materijala koje je koristio u gradnji. 

"Ljudi su za njega davali hipoteke, a samo u Jagodini se vodilo 50 postupka protiv njega. Mnoge je ucjenjivao za razne suglasnosti. Bio je bahat i svi su od njega zazirali. Ljudima je prodavao stanove bez ugovora, a na kraju su dolazili u situaciju da ga nisu mogli ni tužiti. Žena koja ga je ubila sada je odahnula! Sigurno nije imala izlaza i odlučila ga je usmrtiti. Ona je spasila mnogo ljudi, sigurna sam. Zoranove osmrtnice nema nigdje jer je bio sramota za Jagodinu", rekla je bivša susjeda ovog očito omraženog biznismena za iste novine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara