Ženeva: Nastavljeni nuklearni pregovori EU-Iran

Europljani će upozoriti Teheran da bi neki njegovi postupci mogli biti u opreci s obećanjem o prekidu obogaćivanja urana, priopćili su u utorak diplomati u času kada se u Ženevi nastavljaju pregovori između Irana i EUa o iranskom nuklearnom programu.

Pregovori koji su zaogrnuti velom tajne trebali bi trajati do četvrtka, a održat će se na razini stručnjaka i visokih dužnosnika iz Irana i triju zemalja koje zastupaju Europsku uniju: Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Tri europske zemlje "poslat će Irancima upozorenje", rekao je za AFP diplomat blizak pregovorima koji je tražio da ostane anoniman.

U tome će, dodao je, ići za primjerom ravnatelja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija koji je "upozorio Iran u dvama pismima iz prosinca i siječnja" u svezi s radovima koje Teheran izvodi na centrifugama.

Kako navode diplomati, premda je Iran u studenome obećao da će prekinuti svaku djelatnost u svezi s obogaćivanjem urana, kasnije je nastavio rad na održavanju centrifuga u središtu za obogaćivanje urana u Natanzu, uzimajući uzorke koje je ispitivao u drugom središtu u Faryandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregovori u Ženevi nastavak su dvaju krugova pregovora koji su održani u prosincu u Bruxellesu i u siječnju u Ženevi.

U noći s ponedjeljka na utorak iranski čelnik zadužen za to pitanje Hassan Rohani izjavio je da je iranski nuklearni program neosjetljiv na mogući američki napad.

SAD je siguran da Teheran tajno radi na proizvodnji nuklearnog oružja, pa je davao čas prijeteće, čas umirujuće izjave.

Američki predsjednik George W. Bush nije isključio mogućnost vojnog djelovanja protiv Irana ukoliko ta zemlja bude uporna u nastojanju da nabavi atomsko oružje, dok je američka državna tajnica Condoleezza Rice kazala da SAD podupire diplomatske napore EU-a.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara