Ženska mreža Hrvatske organizira prosvjednu povorku povodom Međunarodnog dana žena

Ženska mreža Hrvatske organizira prosvjednu povorku povodom Međunarodnog dana žena

DILJEM svijeta danas će se obilježiti Međunarodni dan žena, u spomen na 8. ožujka 1908. godine kada je 15 tisuća žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece.

Pod sloganom "Kruh i ruže" žene su tražile ekonomsku sigurnost i poboljšanje kvalitete života. Ujedinjeni narodi počeli su slaviti Međunarodni dan žena 1975. godine.

Iako su se žene za ostvarenje svojih političkih prava, prava na zapošljavanje, zdravlje i obrazovanje, počele boriti krajem 19. stoljeća, tek su u drugoj polovici 20. stoljeća uspjele ostvariti veću zaposlenost, a time i ekonomsku neovisnosti te ulazak u javni život.

No, ulazak na tržište rada i bolji društveni položaj žena u većini zemalja nije doveo do primjerene podjele rada u obitelji što je rezultiralo dvostrukom opterećenošću žena.

Istraživanja su pokazala da u srednjoj i istočnoj Europi žene tjedno odrade više od 85 sati plaćenog i neplaćenog rada, a muškarci 70 radnih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivistice za ženska ljudska prava ističu kako žene još nisu ravnopravne muškarcima jer imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja, te čine većinu među 1,3 milijarde siromašnih u svijetu.

Međunarodni dan žena obilježit će se i u Hrvatskoj, gdje Ženska mreža Hrvatske zajedno sa sindikalnim središnjicama SSSH i NHS-om organizira prosvjednu povorku. Kako javlja HRT, povorka će u podne krenuti od bivše tvornice "Nada Dimić", a završit će na Kamenitim vratima.

Dan žena bit će obilježen i u Vukovaru i Bjelovaru. gdje će biti održan okrugli stol "Zajedno protiv nasilja u obitelji".

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara