ZERP odgođen: A što kada dođe do nove havarije?

ZERP odgođen: A što kada dođe do nove havarije?

UDRUGA Eko Kvarner procjenjuje da je s jučerašnjim prestankom primjene ZERP-a na brodove iz zemalja EU došlo do dramatičnog pogoršanja sigurnosne i ekološke situacije na Jadranu. Time je osim blagoslova na nastavak pretjeranog izlova riba, pojačana i opasnost od postojećeg tankerskog prometa i potencijalnih havarija.

Naime, po pomorskom pravu, bez poziva kapetana broda koji je doživio havariju, pomorske snage Republike Hrvatske nemaju pravo na intervenciju, ukoliko je brod pod zastavom neke od zemalja EU. To bi značilo da bi u slučaju neke druge, udaljenije članice EU, kašnjenje u intervenciji moglo biti pogubno za Jadran.

Eko kvarner procjenjuje da su pojačane aktivnosti talijanskih ribara od odgode ZERP-a. Prema najnovijim podacima dobivenim od šibenskih ribara u području jabučke kotline (najvrednijem ribolovnom području na Jadranu) trenutno lovi preko 50 talijanskih ribarskih brodova, a dubrovački ribari javljaju o dvadesetak brodova na samoj granici ZERP-a i teritorijalnog mora, sa sve češćim upadima i u teritorijalno more RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga procjenjuje da se već sada može donijeti procjena da će odustajanje od primjene ribolovne komponente ZERP-a za zemlje EU, veoma skoro dovesti do ekološke katastrofe na Jadranu.

Uzrok tome bit će u tome što će talijanski ribari pojačati već postojeće prekomjerno izlovljavanje ribe u ZERP-u što će uz sve češću pojavu invanzivnih alohtonih vrsta morskih organizama za nekoliko godina dovesti do neizbježne ekološke katastrofe.

J.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara