Zika se širi: U SAD-u zaraženo četrnaest osoba, navjerojatnije seksualnim putem

Zika se širi: U SAD-u zaraženo četrnaest osoba, navjerojatnije seksualnim putem

Foto: 123rf

AMERIČKI centar za kotrolu bolesti i prevenciju objavio je kako je četrnaest osoba u SAD-u zaraženo zika visukom koji je najvjerojatnije prenesen seksualnim putem. Neke od zaraženih osoba su trudnice.

Do sada su zabilježena samo dva vjerojatna slučaja prijenosa virusa putem seksualnog kontakta. Glavni način prijenosa bolesti i dalje je ubod komarca.

Kako je priopćio Centar, dvije ženske osobe imaju potvrđenu zika infekciju, a njihov jedini rizični faktor je seksualni odnos s muškarcem koji je nedavno putovao u područje s lokalnim prijenosom zika virusa.

Prijenos virusa putem seksa u ova dva slučaja još nije potvrđen jer se čekaju rezultati njihovih muških partnera. Zaražene osobe rijetko umru od posljedica boesti i samo oko 20 posto razvije simptome.

Simptomi boelsti su blagi, a uključuju temperaturu, bol u zglobovima, osip i konjuktivis. Obično traju oko tjedan dana, a znanstvenici još ne znaju koliko dugo virus živi u spermi, no nedavni izvještaji sugeriraju da traj postoji i poslije 62 dana nakon razvoja simptoma bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara