Živi zid od Porezne uprave traži provjeru Kujundžićeve imovine

Živi zid od Porezne uprave traži provjeru Kujundžićeve imovine
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŽIVI ZID je Poreznoj upravi poslao zahtjev za porezni nadzor, odnosno da Porezna uprava utvrdi postoji li nesrazmjer između imovine i prihoda ministra zdravstva Kujundžića i njegove obitelji. 

"Sramota je za državu da je to već peti ministar u manje od godinu dana koji ima problem s objašnjavanjem svoje imovine. Ovo nam se sve događa zato što ne postoji učinkovit sustav provjere imovine političara", stoji u priopćenju Živog zida. 

Kažu da su imovinske kartice beskorisne

Drže da su imovinske kartice gotovo beskorisne jer se imovina može prebaciti na braću, sestre, punoljetnu djecu ili roditelje i na takav način sakriti od upisivanja u imovinsku karticu. Pri tome se ne mora ni dokazivati podrijetlo imovine. 

"U teoriji, Porezna uprava može provjeriti podrijetlo imovine, ali naše istraživanje je pokazalo kako se radi o malom broju predmeta takvog tipa, čija je ukupna vrijednost tek nekoliko desetaka milijuna kuna", navodi Živi zid.

''Zviždači u Poreznoj upravi svjedoče o sistemskoj reorganizaciji ustroja toga odjela kako bi se oslabila njegova učinkovitost, a na predmete istaknutijih političara'', tvrdi Živi zid, ''u pravilu se stavljaju manje iskusni ljudima na koje se može utjecati''. Stoga smatraju da je Hrvatskoj nužan zakon o ispitivanju o podrijetla imovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara