Živi zid podržao sindikate oko referenduma o penziji

Živi zid podržao sindikate oko referenduma o penziji
Foto: Hina

ŽIVI ZID je dao potporu sindikalnoj referendumskoj inicijativi "67 je previše", koja se protivi odlasku u mirovinu sa 67 godina, i najavio da će se od 27. travnja do 11. svibnja aktivno uključiti u prikupljanje potpise za raspisivanje referenduma.  

"Spremni smo pomoći infrastrukturno i kadrovski u prikupljanju potpisa za referendum kako bi se vratila dobna  granica za odlazak u starosnu mirovinu na 65 godina", rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare nakon što su tri sindikalne središnjice danas predstavile inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum, kojim se traži izmjena postojećeg Zakona o mirovinskom osiguranju.

"Mi u Živom zidu smatramo da je nehumano tražiti od građana da rade do 67 godina", istaknuo je Sinčić.

"Trenutak je dobro tempiran"

U Živom zidu su uvjereni da će se prikupiti dovoljan broj potpisa za referendum, što je glavni tajnik stranke Tomislav Lukanić obrazložio "velikim nezadovoljstvom u narodu radom do 67. godine".

"Trenutak je dobro tempiran i mislim da bi prikupljeni broj potpisa trebao premašiti brojku propisanu zakonom za raspisivanje referenduma", rekao je Lukanić.

Sinčić je ponovio niz kritika Živoga zida na mirovinsku reformu koja je izglasana u saboru početkom prosinca prošle godine, zahvaljujući, kako je rekao, "koruptivnoj vladajućoj većini, skrojenoj na temelju političke trgovine, korupcije i sukoba interesa".

"Ova mirovinska reforma nema nikakav legitimitet, ona je suprotna interesu hrvatskih radnika i umirovljenika. Cijelo vrijeme smo bili protiv nje i podupiremo ove napore da se ona poništi", istaknuo je predsjednik Živoga zida te pozvao građane da pruže potporu referendumskoj inicijativi "od nacionalne važnosti".

"To je borba za dostojanstvenu starost i mirovine s kojima će se moći živjeti hrvatski građani", poručio je.

Bunjac napao reformu

Na reformu se obrušio i saborski zastupnik Branimir Bunjac poručivši da se Živi zid protivi penalizaciji umirovljenika koje se "penalizira svaki dan, a osobito prvog u mjesecu kada dobivaju mirovine s kojima ne mogu normalno živjeti niti preživjeti mjesec".

"I do sada su mirovine iznosile skromnih 38 posto prosječne plaće, a s ovom tzv. reformom ministra Marka Pavića stanje će se dodatno pogoršati", rekao je Bunjac.

Vladu je prozvao za izostanak volje za provedbu stvarne reforme, umjesto koje kreće u daljnje kažnjavanje umirovljenika i radnika, što je produljenje radnoga vijeka  do 67. godine.

"Mi to odlučno odbijamo i dat ćemo punu podršku sindikatima i umirovljenicima da se takva mjera ne provede jer je ona zločin zbog kojega cijela vlada treba snositi političku i moralnu odgovornost", poručio je Bunjac.

Kako su danas najavili sindikalni čelnici, referendumsko pitanje glasit će: "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju?" U tekstu se navodi osam prijedloga, među ostalima pravo na mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, odlazak u prijevremenu mirovinu sa 60 godina života i 35 godina staža, te blaže kažnjavanje zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara