Živi zid traži od vlade da privremeno odustane od ulaska u eurozonu

Živi zid traži od vlade da privremeno odustane od ulaska u eurozonu
Foto: HINA/Admin Buljubašić

ŽIVI zid zatražio je danas od vlade da zbog krize koju izaziva koronavirus privremeno odustane od ulaska Hrvatske u eurozonu kako bi se sačuvala monetarna neovisnost zemlje, a traže i osnivanje nacionalnog stožera za opskrbu hranom kako bi se osigurala prehrambena suverenost.

"Već je smanjena gospodarska aktivnost u svim sektorima, posebice u turizmu, što će kapilarno udariti na cijelu Hrvatsku koja je izrazito izložena turizmu“, kazao je novinarima ispred vlade predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić, koji očekuje da će kriza na jesen prerasti u recesiju.

Sinčić predlaže povratak Hrvatske na svoju monetarnu politiku i suverenost

Za mjere vezane za doprinos i poreze na dohodak i dobit, koje je najavio ministar financija Zdravko Marić, Sinčić je ocijenio da neće biti dovoljne.

Predlaže stoga povratak Hrvatske na svoju monetarnu politiku i suverenost te da Hrvatska narodna banka (HNB) "naštampa određenu količinu novog novca" koji će se ubaciti u hrvatsko gospodarstvo. Traži također da se iskoriste devizne rezerve i da se upotrijebi primarna emisija novca.

Sinčić: Mjere štednje svuda su propale, treba nam oslonac u domaćim proizvođačima i OPG-ovima 

Sinčić smatra da su najbolje mjere za izlazak iz recesije smanjenje eskontne kamatne stope središnje banke i devalvacija, odnosno deprecijacija valute uz ukidanje valutne klauzule te smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje.

Upozorivši kako su politike mjere štednje svugdje propale, Sinčić je pozvao vladu da nikako ne ide u tom smjeru.

Živi zid predlaže i osnivanje nacionalnog stožera za opskrbu hranom

Osim monetarne, naglasio je Sinčić, važno je osigurati i prehrambenu suverenost pa Živi zid predlaže osnivanje nacionalnog stožera za opskrbu hranom koji bi napravio plan o tome kako osigurati opskrbu hranom i kako proizvoditi hranu u Hrvatskoj, usmjeravajući se na domaće proizvođače i OPG-ove.

Tihomir Lukanić rekao je da bi u tom stožeru trebali biti predsjednici svih parlamentarnih stranka kako bi se na nacionalnoj razini postigao konsenzus oko zajedničke politike usmjerene prema hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj hrani.

Očekuje da će se kroz kratko vrijeme zemlje članice EU polako gospodarski zatvarati same od sebe i da će se brinuti za opstanak vlastitog gospodarstva, zbog čega bi se u Hrvatskoj, koja je visoko izložena uvozu hrane, mogle isprazniti police u trgovinama.

Damjan Vucelić upozorio je da bi ulazak Hrvatske u ERM 2 mehanizam zavezao ruke vladi i HNB-u da se bore protiv krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara