Životopis akademika Milana Moguša - novoga predsjednika HAZU

Akademik Milan Moguš izabran je za novoga predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na večerašnjoj Izbornoj skupštini na kojoj je dobio potporu 86 od 122 nazočna redovita člana HAZU.

Milan Moguš rođen je 25. travnja 1927. u Senju gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1953. narodni jezik i književnost, a na istome sveučilištu stekao je 1962. i doktorat filoloških znanosti.

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu radio je od 1956., kada postaje asistent pa sve do 1992. kada je umirovljen kao glavni istraživač u Zavodu za lingvistiku na znanstvenom projektu "Proučavanje hrvatskoga književnoga jezika", s nekoliko prekida zbog studijskih boravaka u inozemstvu, gdje je, među ostalim, bio i gostujući profesor na sveučilištima u Koellnu i Mannheimu.

Za redovitoga profesora zagrebačkoga Sveučilišta izabran je 1975. a kao profesor dijalektologije i hrvatskoga jezika niz godina predavao je i na Pedagoškom fakultetu u Osijeku te na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Za izvanrednoga člana HAZU izabran je 1977. a za redovitoga 1986. Od 1991. do 1997. bio je glavni tajnik HAZU, a od 1998. obnaša dužnost potpredsjednika Akademije od kada je i predsjednik Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodijeljeni su mu počasni doktorati riječkoga (1995.) i osječkoga (1997.) Sveučilišta.

Dobio je više visokih hrvatskih i inozemnih nagrada i odličja, među kojima su i Hrvatska državna nagrada za životno djelo 1998. a iste godine i Časnički križ Republike Poljske te Zlatna medalja Slovačke akademije znanosti.

Autor je ili suautor više znanstvenih monografija, rječnika i priručnika te oko 230 znanstvenih i stručnih rasprava i članaka iz područja hrvatske i slavenske filologije i lingvistike u preko 60 domaćih i stranih časopisa.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara