Zjjjagreb: Akcijama protiv izmjena ZOR-a priključilo bi se 12.500 radnika gradskih tvrtki

MOGUĆIM sindikalnim akcijama protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) priključilo bi se 12.500 radnika zagrebačkih gradskih tvrtki, najavila je danas Koordinacija sindikata komunalnih trgovačkih društava grada Zagreba.

Koordinacija okuplja 18 gradskih tvrtki među kojima su ZET, Čistoća, Vodoprivreda, Zagrebačke ceste, Tržnice, Zagrebački velesajam i Zagreb parking.

Da stane takav sustav, u gradu bi nastao kolaps, upozorila je na konferenciji za novinare sindikalna predstavnica zagrebačkih tvrtki Ankica Svoboda.

Predsjednik gradskog Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović upozorio je da će se predloženim zakonskim izmjenama smanjiti otpremnine, skratiti otkazni rokovi, povećati broj zaposlenih kod malih poslodavaca koji lakše mogu dobiti otkaz i izjednačiti ugovor na određeni i neodređeni rad.

Kad Vlada navodi ostale tranzicijske zemlje koje su smanjile radnička prava, zaboravlja navesti da, primjerice Poljska ili Mađarska, imaju riješene mehanizme kojima se sprječavaju negativni učinci primjene fleksibilnijeg zakona, kaže Gašparović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Poljskoj predstavnici radnika čine trećinu članova nadzornih odbora pa je nemoguće donijeti odluke na štetu radnika.

Također, tamo je uveden institut radničkog menadžera koji može stopirati za radnike štetne odluke, a postoje i socijalne klauzule kojima se investitore obvezuje da, pri sklapanju kupoprodajnih ugovora, sa sindikatima utvrde visinu plaće i obvezan broj zaposlenih.

´Kad bi kod nas ta pitanja bila riješena, onda izmjene ZOR-a ne bi bile toliki problem´, zaključio je Gašparović.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara